Borgmester havde ikke set Vestas-fyringer komme

Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune er overrasket over pludselig fyringsrunde på Vestas' vingefabrik i Lem.

Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune Iver Enevoldsen (V) er ærgerlig over, at Vestas vil sige farvel til 350 af cirka 1000 medarbejdere på vingefabrikken i Lem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune Iver Enevoldsen (V) er ærgerlig over, at Vestas vil sige farvel til 350 af cirka 1000 medarbejdere på vingefabrikken i Lem.

- Det er et stort antal, der afskediges. Det beklager jeg, at Vestas har fundet nødvendigt, siger borgmesteren.

Vestas har oplyst, at afskedigelser, der finder sted ved udgangen af 2016, sker af konkurrencemæssige hensyn.

Så sent som for otte dage siden præsenterede vindmøllevirksomheden ellers et stærkt regnskab for de første ni måneder af 2016.

Borgmesteren i den vestjyske kommune havde da heller ikke set fyringsrunden komme.

- Nej, det havde jeg ikke forudset, siger Iver Enevoldsen.

Han håber, at nedgangen i antallet af beskæftigede kun bliver midlertidig.

- Der har tidligere været afskedigelsesrunder, hvorefter man så har ansat folk igen. Vi kan jo håbe, at det sker igen, siger Iver Enevoldsen.

Han siger, at det har stor værdi for kommunen at have en virksomhed som Vestas i kommunen.

- Det betyder rigtig meget. Ikke alene med de ansatte på selve virksomheden, men også fordi det genererer et tilsvarende antal ansatte som underleverandører, siger borgmesteren.

Kommunen vil nu nedsætte en styregruppe, der sammen med Vestas og fagbevægelsen skal hjælpe de afskedigede med at finde job.

- Vi er begunstiget af, at vi har en lav arbejdsløshedsprocent på 2,2, og der er virksomheder, som efterspørger arbejdskraft, siger Iver Enevoldsen.

Formand for 3F Ringkøbing-Skjern Linda Nielsen er lige så overrasket som borgmesteren over meldingen fra Vestas.

- Det er voldsomt, det her. Det påvirker os i høj grad, både i forhold til de berørte medarbejdere, der kommer ud i arbejdsløshed, og for kommunen som helhed, siger hun.

Selv om arbejdsløsheden er forholdsvis lav, bliver det ifølge Linda Nielsen ikke let at finde nye job til de afskedigede.

- Mange af de her er ufaglærte, og jeg kan ikke lige se, hvor de kan gå hen og få arbejde inden for industrien, siger Linda Nielsen.

Vestas har omkring 4600 medarbejdere i Danmark, hvoraf 2400 er ansat i produktionen. På globalt plan har Vestas 21.900 ansatte.