Borgerlige kræver en ny energiaftale

De borgerlige partier i Folketinget kræver i samlet flok en genforhandling af det to år gamle energiforlig.

»Vi mener det alvorligt. Vi vil have en genforhandling af energiaftalen,« siger Venstres klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En samlet opposition kræver nu, at den grønne energiaftale bliver genforhandlet og gjort billigere for virksomheder og private husstande, skriver Jyllands-Posten.

»Vi kan ikke bare sidde på hænderne, mens omkostningerne ved at gennemføre energiaftalen tegner til at blive langt større end forudsat,« siger formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl (DF).

Venstre siger, at der ikke er tale om en skinmanøvre.

»Regeringen skal ikke ignorere vores henvendelse. Vi mener det alvorligt. Vi vil have en genforhandling af energiaftalen,« siger klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt (V).

Økonomien bag energiaftalen er skredet, mener begge partier.

En markant stigning i den grønne elafgift, også kaldet PSO-afgiften, betyder, at PSO-regningen til virksomheder og private fra 2012 til 2014 ventes at stige knap tre milliarder kroner, og i energiaftalen er forventningen, at regningen for støtte til især vindmøller, biogas og grønne brændsler kun vil vokse 400 millioner kroner i perioden.

»Vi har hele tiden sagt, at energiaftalen bliver sindssygt dyr. Nu viser tallene, at det bliver meget dyrere end forventet,« siger Liberal Alliances formand Anders Samuelsen (LA).

Både klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har hidtil kategorisk afvist enhver snak om at genforhandle energiaftalen.

Rasmus Helveg Petersen har allerede meldt ud, at han er klar til at drøfte den voksende PSO-regning for energitunge virksomheder, men vejen frem er alene en direkte genforhandling af økonomien bag energiaftalen, understreger Kristian Thulesen Dahl.

»Siger regeringen nej til en genforhandling, er alternativet, at vi og Venstre i fællesskab opsiger dele af energiforliget, så vi har frie hænder efter næste folketingsvalg til at lave en aftale, som holder på danske arbejdspladser,« siger DF-formanden til Jyllands-Posten.