Borgen: Ukraine-krisen forstærker landbrugets udfordringer

Det er for tidligt at sige, om landbruget endnu en gang kan tackle krisen, men Danske Bank-topchef Thomas Borgen er fortrøstningsfuld.

Landbruget er udfordret, men har heldigivs tidligere vist sig omstillingsparat, lyder det fra Thomas Borgen, topchef i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den genopblussede krise i landbruget udfordrer ikke bare bønderne, men også de banker, som har store udlån dér.

Danske Bank top-chef, Thomas Borgen, roser landbrugets evne til at omstille sig, men vil ikke vurdere, om det også denne gang vil lykkes at håndtere krisen.

»Det er for tidligt at sige. Nu har man været igennem mange krævende år, og man har vist evnen til at omstille sig. Jeg vil ikke gøre mig til ekspert på landbruget, men jeg har stor tiltro til, at man vil fortsætte med at justere sine forretningsmodeller,« sagde han i forbindelse med bankens offentliggørelse af regnskabet for tredje kvartal torsdag i sidste uge.

Danske Bank har selv for 14 milliarder kroner udlån til landbruget. Det lyder af meget, men er faktisk bare 1,2 procent af bankens samlede udlån og markant mindre end de banker, som har mest, viser en opgørelse fra Niro Invest.

7,7 procent af Nordeas danske udlån er givet til landbrugskunder. I Nordjyske Bank er det næsten en tredjedel. Vestjysk Bank, som er berygtet for sin landbrugseksponering, har en femtedel af sine udlån i det kriseramte erhverv.

Efter nogle hårde år under finanskrisen havde landbruget det faktisk bedre, men med krisen mellem Rusland og Ukraine, og en svagere efterspørgsel fra det kinesiske marked betyder, at landbruget igen er ramt af faldende afregningspriser.

»Der er ingen tvivl om, at landbruget igennem flere år har været i en udfordrende situation, og at den er blevet forstærket af Ukraine/Rusland-problemstillingen, som har medført lavere råvarepriser på specielt mæk og svin,« siger Thomas Borgen.

Han roser dog erhvervet for dets omstillingsparathed og understreger, at det er bankernes opgave at hjælpe tilpasningerne på vej - også for deres egen skyld. Konkurser i landbruget vil nemlig uværgerligt føre til tab i bankerne.

Samlet skylder landbruget 360 milliarder kroner, hvis både bank- og realkreditlån lægges sammen.

»Sektoren forsøger at håndtere det, så godt som muligt, og det er vores opgave at støtte op omkring vores kunder så godt, vi kan,« siger Thomas Borgen.