Bompenge betaler for ni nye metrostationer i Stockholm

Metroen i Stockholm bliver udvidet for næsten 20 milliarder svenske kroner og den svenske hovedstad får dermed ni nye stationer på metrolinjen.

Foto: Bax Lindhardt. Stockholm skal i gang med metrobyggeri med en udvidelse på 20 milliarder.
Læs mere
Fold sammen

Mens metroarbejdet i København er i fuld gang, har metroen i Stockholm besluttet at udbygge metrosystemet i den svenske hovedstad med 19,5 milliarder svenske kroner, svarende til 16,5 milliarder danske kroner. Det meddeler regeringen i avisen Dagens Nyheter.

Der er angiveligt ingen tidshorisont for projektet, men det fremgår, at en del af finansieringen vil blive tilvejebragt via en forhøjelse af bompengene. Desuden skal kommunerne Stockholm Stad og forstæderne Solna, Nacka og Järfälla bidrage til finansieringen sammen med Stockholms amtsråd.

Den svenske hovedstad har et noget ældre og mere udvidet metrosystem, end vi har i Danmark. Den første metrolinje i Stockholm blev således indviet i 1933, og totalt udgør metrolinjerne i dag 105,7 kilometer sammenlignet med beskedne 21 kilometer, som Københavns metro udgør.

I den svenske udvidelsesplan fremgår det, at visse af metroens strækninger forlænges og samtidig kommer nye til. Det gælder blandt andet en ny linje til Arenastaden, hvor den nye nationalarena til fodbold, Friends Arena, ligger. 

Som en del af aftalen, har de svenske kommuner, som er involveret, også lovet at bygge 78.000 nye boliger.

I Danmark er metroarbejdet i fuld gang, og her består den nye cityring af 17 stationer. Det samlede budget for cityringen er 21,3 milliarder, og projektet forventes klar i december 2018.