Bombe i EBH-sagen: Anklager er inhabil

I en af danmarkshistoriens største sager om kursmanipulation, EBH-sagen, er én af de to anklagere fra bagmandspolitiet blevet erklæret inhabil af landsretten. Det er et stort nederlag for bagmandspolitiet, der nu har fået en anklager erklæret inhabil to gange på kort tid.

Ane Kallmayer Bach Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagmandspolitiets omfattende kursmanipulationssag mod otte tidligere bankfolk er dårligt nok kommet i gang, før bagmandspolitiet bliver alvorligt svækket i sagen. Således er én af de to anklagere fra bagmandspolitiet netop blevet erklæret inhabil ved Landsretten. Det erfarer Berlingske Business.

Sagen begyndte i sidste uge ved Retten i Hjørring, hvor otte tidligere bankfolk fra EBH Bank, Morsø Sparekasse og Sparekassen Kronjylland er på anklagebænken tiltalt for kursmanipulation, mandatsvig og bedrageri, og hvis de dømmes, risikerer de op til flere års fængsel.

Anklagerholdet fra Bagmandspolitiet (SØIK) består af specialanklager Jørn Thostrup og advokat Ane Kallmayer Bach, og allerede på førstedagen forsøgte flere af forsvarsadvokaterne at få Ane Kallmayer Bach afsat, da hun ifølge forsvarsadvokaterne er inhabil.

Ifølge forsvarsadvokaterne skyldes påstanden, at Ane Kallmayer Bach i en tidligere sag omhandlende EBH Fonden - og dermed flere af de tiltalte personer i denne retssag - har fungeret som civil advokat hos Bruun & Hjejle og forsøgt at få de tiltalte dømt til at tilbagebetale en bonus. Dermed er der ifølge forsvarsadvokaterne rejst tvivl om, hvorvidt Ane Kallmayer Bach kan være objektiv i denne sag, hvilket kræves af anklager i en straffesag, som dette er.

Det var efterfølgende op til dommerholdet at bedømme spørgsmålet om inhabilitet. Alle fem på dommerholdet var enige om afgørelsen. De fandt ikke, at anklageren er inhabil. Dommerholdet lagde vægt på, at anklageskriftet var udfærdiget, inden Ane Kallmayer Bach begyndte hos Bagmandspolitiet (SØIK), og at hun først begyndte at arbejde med denne sag i oktober 2014.

En af forsvarsadvokaterne, Andro Vrlic, valgte herefter at kære afgørelsen, og nu har Landsretten altså afgjort, at Ane Kallmayer Bach er inhabil og skal vige sit sæde.

Det er endnu uklart, om specialanklager Jørn Thostrup vil køre sagen videre alene, eller om han vil forsøge at bede om udsættelse.

Det er i øvrigt de samme byretsdommere, der i to tidligere EBH-retssager i byretten har dømt flere af de tiltalte til fængselsstraf, herunder den tidligere adm. direktør i EBH Bank, Finn Strier Poulsen. I begge tilfælde er de dømte dog efterfølgende blevet frifundet i landsretten.

Samme byretsdommerhold skulle i en af de tidligere sager tage stilling til, hvorvidt vicestatsadvokat Hans Fogtdal fra Bagmandspolitiet (SØIK) var inhabil, fordi han på et møde i Børsmæglerforeningen i Silkeborg valgte at afspille lydfiler, som indgår som bevis i sagen. Dommerholdet i byretten afgjorde, at han ikke var inhabil. Men da sagen kom for landsretten blev Hans Fogtdal erklæret inhabil af landsdommerne.