Boligmarkedet koger nord for Polarcirklen

Boligpriserne boomer i olielandet Norge. Blandt andet i Tromsø nord for Polarcirklen, hvor områdets vækstøkonomi har skabt et marked for store eksklusive boliger.

Norske Tromsø 350 km nord for Polarcirklen er blevet Nordens nye klondyke, bl.a. boomer boligpriserne. Der er kraftig vækst i økonomien i Nordens største by i Arktis med 72.000 indbyggere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TROMSØ. Boligfesten fortsætter i Norge. Boligpriserne i olielandet med fem mio. indbyggere har trods et fald i oliepriserne aldrig været højere end nu.

I de seneste ti år er boligpriserne steget 86 pct. i byer som hovedstaden Oslo og Nordnorges »hovedstad«, Tromsø, mens de er steget 130 pct. i oliebyen Stavanger i den vestlige del af landet.

»Priserne i Tromsø med sine 72.000 indbyggere er høje næsten for høje,« siger byrådsleder Øyvind Hilmarsen fra partiet Høyre, der dog glæder sig over Tromsø voldsomme vækst.

Han har netop fremlagt en boligpolitisk handlingsplan, Den går ud på at få bygget 900 boliger årligt, så der i 2040 er mindst 100.000 indbyggere i Tromsø. Altså hvis tingene flasker sig efter planen.

Også ejendomsmæglerne melder, at det går hedt til på boligmarkedet i Tromsø, som har mange indbyggere med solide indtægter.

»Sidste år havde vi en vækst i boligpriserne i Tromsø på 16 pct. Omsætningstiden for solgte boliger var kun 19 dage,« siger kontorleder og ejendomsmægler Jon Rye-Holmboe fra ét af de to Tromsø-kontorer i den store landsdækkende ejendomsmæglerkæde Privatmegleren, mens han viser Berlingske rundt i nye boligområder som f.eks. »Strandkanten« i den boomende by 350 km nord for Polarcirklen.

Tromsø, internationalt kendt for sine mange festivaler og nordlysturisme og har Norges største fiskerihavn, en række virksomheder inden for satellitdata, rådgivere i olieindustrien samt et stort universitet, har haft kraftig økonomisk vækst i de senere år.

Mange norske byer oplever i disse år stigende fantasipriser. Arktis-regionerne er et fænomen helt for sig selv. Nordnorges største byer, Tromsø, Hammerfest, Bodø, Harstad og Alta, har i nogle år haft et veritabelt boom i priser på alt fra enfamiliehuse til lejligheder og rækkehuse.

Der er en konstant tilflytning til Nordnorge, lønningerne stiger, og der bliver skabt job i industrien og i det offentlige, og økonomien blomstrer.

»Alle kommuner i Nordnorge har vækst i indbyggertallet. Folk vil gerne flytte til bl.a. Tromsø, herunder også mange udlændinge. 30 pct. af dem, der hvert år flytter hertil, er udlændinge,« siger Øyvind Hilmarsen, der er leder af byrådet i Tromsø.

I de seneste fem år er boligpriserne i  Tromsø med nymalede huse og ejendomme – hvor butikker konstant dukker op, og folk kører i store, nye biler – steget 46 pct.

Det er ubetinget norsk rekord i prisstigninger.

I landets hovedstad Oslo er priserne steget med 40 procent i samme periode -  fra december 2009 til december 2014.

Det viser en ny statistik over boligpriser fra de norske ejendomsmæglerfirmaers brancheforening, Eiendom Norge, og den store mæglerkæde Finn.no.

Tromsø, der længe er blevet kaldt »Nordens Paris«, ligger på en ø i en smuk skærgård, og en del af fastlandet er omgivet af høje snedækkede bjerge. Stedet har et mildt og behageligt klima, selv om Tromsø ligger på højde med Diskobugten i Nordgrønland og det nordligste punkt i Alaska.

På grund af Golfstrømmen i Atlanterhavet kommer vintertemperaturerne sjældent længere ned end knap minus 20 i Tromsø, mens der kan blive under minus 50 grader i Karasjok i Finnmarken, Norges koldeste by. Midt i sidste måned stod termometret på minus 45 i Karasjok, mens det var langt mildere i Tromsø.

Det strømmer i øjeblikket med turister fra England, Tyskland, Kina og Japan til Tromsø for at se nordlys, køre på hundeslæde og stå på ski. Samtidig lægger de besøgende masser af penge i byens mange fancy og mindre fancy hoteller. Det er med til at løfte Tromsøs økonomisk vækst.

Både i Strandkanten og andre hotte steder, hvor der sælges eksklusive lejligheder på 150 kvm. til mellem 8,5 og 10 mio. kr., er der i sommertiden stort set sol hele døgnet. Det og udsigt til vandet sætter boligkøbere pris på, siger ejendomsmægler Jon Rye-Holmboe.

Hans kontor har i 2014 solgt omkring 350 boliger, så det har været et særdeles godt år.

 

I Tromsø er der over de seneste par år blevet solgt en del boliger mellem 4,2 og 6 mio. kr. for et hus eller en lejlighed. Priserne er i danske kroner.

Til gengæld er der færre købere, der giver fra 9 mio. kr. og opefter for et hus eller en lejlighed i luksusklassen i Tromsø. Den dyreste luksuslejlighed, der solgt i 2014, kostede godt 12 mio. kr. Køberen var en 75-årig Tromsø-læge og hans hustru, der flyttede fra deres store hus.

Går eller kører man en tur gennem byen, oser Tromsø af hektisk byggeaktivitet med byggekraner over alt, ja snart i hvert hjørne. Der bygges både nye boliger, kontorer og offentlige institutioner – bl.a. den nye politistation og brandstation og udvidelser af sygehuset og universitetet.

Tromsø er i sandhed et klondyke.

Vi kommer til ét af de dyreste boligområder, Strandkanten, der ligger idyllisk lige ud til vandet. Her er der bygget og skal bygges mange nye boliger. Jon Rye-Holmboe har solgt en del her, og han regner fortsat med at sælge mange lejligheder i Strandkanten i takt med områdets udvikling.

»I Strandkanten koster de dyreste lejligheder mindst 10 mio. kr. for 180 kvm. En lejlighed på 92 kvm. med veranda og lige ud til vandet koster 5,5 mio. kr.,« siger han.

Omregnet svarer det til henholdsvis godt 8,5 mio. og 4,7 mio. danske kr. for en af de dyreste lejligheder og en lejlighed i den billigere ende i dette område for luksusboliger i Tromsø.

Årligt skønnes der totalt at blive omsat mellem 1.500 og 1.700 boliger i Tromsø.

»Når vi sætter en pris på boliger, kan folk byde både over og under det estimat, vi sætter. Siden slutningen af 2014 har trenden været, at folk byder over. På mindre lejligheder bydes der ofte 5-15 pct. over udbudsprisen. På de dyre boliger bydes normalt 5-10 pct. højere,« siger ejendomsmægler til Daniel Eriksen Martinsen, daglig leder af det største af to kontorer i Tromsø i Norges største ejendomsmæglerfirma. Eiendomsmegler1. Han venter vækst i Tromsøs boligpriser på 7-8 pct. i år.