Boligejere får regningen for F1-redning

Nyt lovindgreb skal sikre boligejerne mod voldsomme rentestigninger, men der følger en regning med, og den sender investorerne direkte videre til boligejerne.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) gennemførte et hurtigt indgreb til understøttelse af F1-lånene. Foto: Liselotte Sabroe
Læs mere
Fold sammen

Med regeringens lovforslag om en redning af F1-lånet kommer også en regning, og den kommer låntagerne til at betale.

For mens låntagerne nu sikres mod eventuelle rentestigninger på over fem procentpoint, påføres investorerne bag lånene en større risiko. De risikerer at få forvandlet deres korte obligationer til 30-årige obligationer, og det vil de have betaling for.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) mener ikke, at det bliver mærkbart for låntagerne.

»Jeg tror ikke, at det vil koste forbrugerne noget i det lange løb. Måske snarere tværtimod, men det kan jeg jo ikke vide. Det må markedet afgøre, men det er ikke min forventning, at det bliver en markant højere pris,« siger han.

Investorerne er dog uenige. De advarer om højere renter, da risikoen forøges, og obligationen bliver mere kompleks at gennemskue. Blandt de store investorer i danske realkreditobligationer er pensionsselskaberne, herunder Sampension, der mener, at Henrik Sass Larsen undervurderer effekten af lovindgrebet.

»Det bliver en investering, der bliver kompliceret, og på den måde vil det tiltrække færre investorer, særligt de udenlandske. Det er ikke nødvendigvis dårligt for sådan nogle som os, for vi vil jo analysere det, og så vil vi købe obligationerne til den pris, som kompenserer os for alle de risici, der er bygget ind, og at der er et mindre felt af investorer. Dermed får obligationerne altså en højere rente, end vi ellers har været vant til. Hvor meget det bliver, kan vi ikke gennemskue endnu,« siger Henrik Olejasz Larsen, investerings-direktør i Sampension.
Peter Mosbæk, obligationschef hos Maj Invest, kalder indgrebet for voldsomt. Også han mener, at investorerne vil kræve en merrente for at købe obligationerne:

»Jeg kan ikke sige, præcis hvor meget dyrere det bliver, men det vil alt andet lige blive dyrere. Det spændende spørgsmål er, hvad det vil betyde for de investorer, som i dag er i korte obligationer. De vil ikke synes, at det er sjovt, hvis de pludselig sidder med en 30-årig obligation.«