Boligejere betaler Nykredits børsfest

De danske boligejere kan forvente stigende priser i forbindelse med realkreditkæmpen Nykredits kommende børsnotering. Nykredit selv hæver de såkaldte bidragssatser, mens konkurrenterne også ventes at følge trop.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligejerne kommer til at betale for, at den danske realkreditkæmpe Nykredit slutter 165 års historie som kundeejet forening.

Torsdag annoncerede Nykredit, at selskabet vil børsnoteres inden for de næste 12-24 måneder og hævede samtidig bidragssatserne på realkreditlån. Det fik torsdag aktiekurserne på både Jyske Bank og Danske Bank til at stige på en forventning om, at de også vil hæve priserne for boligkunderne.

»Det er min helt klare forventning, at de andre selskaber også vil hæve biddragsatserne i kølvandet på Nykredit. Aktiekurserne i både Danske Bank og Jyske Bank er steget på grund af den forventning. Investorerne er glade, mens boligejerne måske ikke skal være lige så glade,« siger Mads Thinggaard, bankanalytiker i Handelsbanken.

Thomas Eskildsen, senioranalytiker i Jyske Bank, vurderer, at de øvrige selskaber vil følge trop inden årets udgang.

»Jeg forventer, at de andre realkreditselskaber følger efter, nu hvor markedslederen Nykredit har meldt så kraftige prisstigninger ud. Det er altid upopulært at være den første, der hæver priserne, men det her giver en åbning for de andre aktører til også at lave tiltag på prissætningen på realkreditlån. Det er ikke sikkert, at det sker inden sommerferien, men jeg vil tro, at de fleste varsler prisstigninger inden udgangen af året,« siger Thomas Eskildsen.

»Forbrugerne får endnu et gok i nødden«

Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, ærgrer sig over, at Nykredit vælger at hæve bidragssatserne yderligere.

»Børsnoteringen har desværre den konsekvens, at forbrugerne nu får endnu et gok i nødden med bidragsstigningerne. Det betyder, at forbrugerne bliver spændt meget hårdt for,« siger han.

Det er blot få uger siden, at beregninger bragt i Berlingske viste, at det i gennemsnit tager en boligejer 12 år at indhente udgiften ved at skifte til et billigere realkreditselskab og få glæde af den ønskede besparelse.

Morten Bruun Pedersen mener, at forbrugerne ligger i en decideret benlås, og at det derfor bør være billigere at skifte realkreditinstitut, når bidragssatserne stiger – særligt når det som nu bliver 5.520 kroner dyrere om året for Nykredit-kunder med et F1-lån på to mio. kroner.

På et pressemøde torsdag forsøgte Nykredit at sælge nyheden om den kommende børsnotering. Nykredit-topchef Michael Rasmussen som repræsentant for selve forretningen og professor Nina Smith som repræsentant for ejerne i den 165 år gamle forening.

Ifølge Michael Rasmussen stod Nykredit over for et afgørende og nødvendigt valg som følge af nye regler til omfanget af kapital hos de store finanskoncerner. Det drejer sig blandt andet om de kommende såkaldte Basel IV-regler, der ventes at få stor indflydelse på den særlige danske realkreditsektor, hvor Nykredit er den absolut største.

»Vi skal rejse 25 mia. kr. for at møde den regulering. Det er af en størrelse, hvor vi har været nødt til at gøre os klar til at træffe en beslutning. Vi har stået ved en skillevej,« forklarede Michael Rasmussen på pressemødet om baggrunden for børsnoteringen.

Kundeprogram skal forsøde forhøjelser

Forinden havde han talt om den »forandringsrejse«, som Nykredit ifølge topchefen er på i disse år, hvor destinationen er »mere kunderelevans«.

»Alt i Nykredit drejer sig om vores kunder,« sagde Michael Rasmussen.

Derfor forsøger Nykredit også at forsøde de kommende prisstigninger med et særligt kundeprogram kaldet Kundekroner, hvor pengene skal sendes tilbage til kunderne, som alle er ejere af Foreningen Nykredit, der stadig efter en børsnotering vil være den bestemmende ejer i Nykredit. Ifølge Michael Rasmussen bliver Nykredit »en unik foreningskontrolleret børsnoteret virksomhed«.

Mads Thinggaard fra Handelsbanken mener, at kundemodellen skaber »nogle interessante dynamikker«.

»Kunderne skal betale mere nu, men modellen skaber muligheden for, at man senere får penge tilbage fra Foreningen Nykredit. På nuværende tidspunkt er det dog ukendt, hvornår kunderne kan begynde at få disse kundekroner tilbage og med hvilken kraft,« siger Mads Thinggaard.

Consum.dk er skeptisk

Det er dog ikke alle kunder, der tager venligt imod den kommende børsnotering. Rasmus Visby, stifter af Consum.dk, som arbejder for lavere bidragssatser og bedre medlemsdemokrati i det foreningsejede selskab, mener, at det er decideret udspekuleret af ledelsen og bestyrelsen i Nykredit, at de vælger at børsnotere selskabet så kort tid før et medlemsvalg.

»Jeg er rystet over Nykredits beslutning. Det virker meget desperat, at man vælger at børsnotere selskabet lige op til et valg, hvor der er mulighed for, at der kan komme kritiske røster ind,« siger han.

Ifølge Consum-stifteren sker børsnoteringen overraskende hurtigt. Han hæfter sig blandt andet ved, at næstformand i Foreningen Nykredit, Nina Smith, og den øvrige bestyrelse allerede forventer at tage beslutning om en børsnotering 10. februar.