Boligbyggeri i fabrikshaller

Byggeindustri. JDL Boligbyg investerer et trecifret million-beløb i fabrik til fremstilling af boligmoduler.

Vi har hørt om industrielt boligbyggeri baseret på moduler i årevis. Men det er blevet ved snakken.

Nu gør JDL Boligbyg i Ringsted noget ved sagen.

Virksomheden har investeret i en produktionshal til et trecifret millionbeløb. Ud af hallen kommer om kort tid lejligheder på samlebånd, som senere bliver til boligkarreer i Stenløse på Københavns nordvestegn, hvor KAB har købt JDL's moduler.

Der er tre hovedinvestorer bag JDL Boligbyg. Husfirmaet Lindboe og Jørgensen A/S, selskabet PBI-Holdning, der råder over kapital fra salget af Ringsted-virksomheden, Glunz & Jensen, samt svenske Lindbäck Bygg AB, som leverer knowhow til JDL.

- Vi kan bygge lejligheder i op til fem etager, og vores moduler kan også bruges til rækkehus-byggeri, siger adm. direktør Per Thomas Dahl, der har en baggrund som direktør i industrielle virksomheder, blandt andet tyske Black & Decker.

Fordelene ved at bygge moduler indendørs er mange:

l Der kan bygges året rundt.

l Byggeriet kan finde sted under en samlet ledelse.

l Arbejdsstyrken kan anvendes mere fleksibelt.

l Kvalitetskontrol sker inden levering, så man undgår mangellister.

l Bedre kvalitet, fordi byggeriet foregår uafhængigt af vejret.

Billigere byggeriIndustrialiseret byggeri sker ved, at en lejlighed bliver opbygget i moduler. I produk-tionshallen monterer arbejderne alt fra gulve og fliser til køkkener og toiletter. Desuden bliver der monteret el og sat glasfilt eller tapet på væggene, som også bliver malet. Når de enkelte moduler er færdige, bliver de fragtet til byggepladsen, hvor de endelige lejlighedskomplekser bliver sat sammen i løbet af op til fem uger.

Produktionsformen billiggør kvadratmeterprisen med 10-15 procent i forhold til traditionelt byggeri.

- Svenskerne har for lang tid siden taget modulbyggeriet til sig. Men de kan også leve med mere ensartede boliger. I Danmark er vi mere individualistiske, så derfor er der i vores moduler også plads til individuelle tilpasninger, forklarer Per Thomas Dahl, der understreger, at modulbyggerier ikke er ensbetydende med svenske træhuse. De kan sagtens have en murstensfacade, som vi kender det i Danmark.