Boligboomet i hovedstaden rykker til forstæderne

De første af i alt 1.000 boliger i ny udstykning på Vestegnen blev revet væk i weekenden, og dermed går også boliger i forstæderne til København som varmt brød.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et par hundrede mennesker stod i kø, over 500 var forbi, og der blev indgået masser af aftaler om nye boliger, da Irmabyen i Rødovre holdt åbent hus søndag eftermiddag - det første salgsarrangement for de store fabriksfabriks- og lagerarealer, som snart skal forvandles til cirka 1.000 lejligheder, rækkehuse og parcelhuse otte-ni kilometer fra Rådhuspladsen i København.

ELF Development, som udvikler Irmabyen, modtog 57 reservationer til sit første udbud med 48 boliger, fordelt på toplansrækkehuse og parcelhuse i ét plan i to af Irmabyens 24 delområder. Nu forhandler ELF og den tilnyttede mægler, Danbolig, med de interesserede, om nogle reservationer kan flyttes til andre, kommende boliger.

Stor interesse oplevede også Eurodan-huse, som har sat sig på tre delområder med 23 parcelhuse og seks rækkehuse.

»Vi indgik tre salgsaftaler og har 25 på venteliste til, når landinspektøren er færdig med de sidste opmålinger. Vi forventer at have solgt alle vores 29 planlagte boliger inden næste sommer. Det er meget tænkeligt, at vi vil overtage flere delområder i Irmabyen,« siger Ole Brink Jensen, salgsdirektør for Østdanmark i Eurodan-huse, landets næststørste husbygger efter HusCompagniet.

Eurodan-parcelhusene bliver på 130-200 kvadratmeter og ligger i prisniveauet 3,8-5 millioner kroner, oplyser Ole Brink Jensen. Han venter at have byggestart til januar og at kunne overrække de første nøgler næste sommer eller sensommer.

Boligboom rykker vest

Mange har med spænding afventet interessen for Irmabyen, som er den første større udstykning i forstæderne til København, siden boligboomet satte ind for få år siden i kølvandet på den store tilfltyning til København.

Masser af boliger er blevet blevet solgt - og flere er på vej - i områder som Østamager, Ørestad, Sydhavnen og Nordhavn, men kunne interessen også udstrækkes til Rødovre, hvor Irmabyen ligger lidt længere væk og hverken har S-tog eller metro om hjørnet?

Det foreløbige svar er altså et ja, og eksperter har peget på, at mange københavnere og tilflyttere har svært ved at klare kvadratmeterpriserne i for eksempel Nordhavn. Her ligger områder som Valby Syd med det kommende Ny Valby på Grønttorvet og altså Irmabyen i Rødovre et prisniveau eller to lavere.

Indehaveren af ELF Development, Erik Ludvig Find, har flere gange påpeget, at meget boligbyggeri i hovedstaden er for dyrt for store grupper, og det afspejler sig i målgrupperne for Irmabyen:

»Vi bygger til tilflyttere i mellemindkomst-segmentet, for eksempel sygeplejersken og politibetjenten. En anden målgruppe er lokale Rødovre-borgere, der måske bor i et af kommunens villakvarterer og gerne vil have noget, som er mindre og lettere at holde, fordi børnene er væk. På lidt længere sigt vil vi gerne have fat i unge par i brokvartererne. Når de får børn, søger de noget med mere lys og luft,« siger Erik Ludvig Find til Berlingske Business.

Kaffetårn som vartegn

Den kommende Irmaby i udkanten af et industrikvarter i det sydligste Rødovre får det gamle og fredede kaffetårn som vartegn. Alle øvrige bygninger - fabrikshaller, lagre og administration - bliver revet ned, og arbejdet går i gang efter sommerferien. I juni vedtog byrådet, efter et langt høringsforløb, den endelige lokalplan med rammer for, hvordan her om føje år kan komme omkring 1.000 boliger med godt 3.000 indbyggere.

Irma-arealet svarer til knap 19 fodboldbaner, og på toppen lå her 700 arbejdspladser. I dag er funktionerne flyttet, mange til Albertslund, hvor Irma-ejeren Coop har hovedsæde.

Engsø Gruppen stod oprindeligt for udviklingsplanerne, men gik konkurs, og så overtog ELF Development projektet, herunder tegninger og visioner fra Gröning Arkitekter.

Samlet bliver der tale om byggeri med en projektværdi i størrelsesordenen tre milliarder kroner. ELF vil selv stå for en del byggeri og vil sælge en noget jord og byggeret til andre. De første delområder blev frasolgt i maj, da Eurodan-huse overtog tre felter.