Boligbobler pumpes op i Danmark, Sverige og Norge

De enestående lave renter i de skandinaviske lande har sat fuld fart på boligpriserne, der nu nærmer sig faretruende høje niveauer. Bobler er der ikke endnu, men de nærmer sig, vurderer økonomer.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Frygten for boligbobler spreder sig. Ikke bare herhjemme, men også i Norge og Sverige. Det er især renter, der helt uden fortilfælde i historien er negative i flere lande, som sender prisen på især lejligheder i de større byer op i en sådan fart, at det bliver stadigt mere almindeligt med budrunder, hvor ivrige købere presser priserne hastigt i vejret, når gode boliger kommer til salg.

Det er tilmed i flere år endnu, at centralbankerne i Danmark, Norge og Sverige efter alt at dømme vil holde renten ultra lav, eftersom Den Europæiske Centralbank (ECB) også vil fastholde en rente lav længe endnu, og endda er i gang med et større program for opkøb af især obligationer for 60 milliarder euro om måneden.

»Frygten for boligbobler er reel og tiltagende, især i København. Men efter vores opfattelse, er der endnu ikke en decideret boble. Men der er en fare for, at folk vænner sig til en lave rente, og tror den altid vil være lav, hvorfor de risikerer at købe for dyrt,« siger Tore Stramer, der er chefanalytiker hos Nykredit.

Stort set ingen venter, at boligmarkedet står foran nogen snarlig nedtur, især ikke i København, hvor indkomster og beskæftigelse er på vej op. Befolkningen vokser også, og flere steder er der nærmest knaphed på gode lejligheder.

Fare for dobbelt nedtur

Men skaden kan blive meget stor, hvis renten på et tidspunkt begynder at tikke hurtigt i vejret, eller den økonomiske vækst sløjer af.

»Jeg er især bekymret, hvis der kommer en recession. Så vil boligboblen briste og gøre recessionen meget værre,« siger professor i økonomi ved BI business school i Oslo til Financial Times.

Tore Stramer siger, at renten herhjemme burde være mindst ét eller to procentpoint højere herhjemme, hvis den skulle passe til konjunkturerne og temperaturen på boligmarkedet. Når Danmarks Nationalbank trods dette alligevel holder sin rente på indlån fast nede på minus 0,75 procent, så skyldes det ene og alene hensynet til den danske fastkurspolitik og kronens binding til euroen.

Den svenske centralbank sænkede sin rente til minus 0,35 procent i sidste måned, og den norske centralbank har over det sidste år sat renten ned to gange, så den nu ligger på historisk lave 1,0 procent.

Syvdoblet norske priser

Prisen på lejligheder i København er steget tæt ved 10 procent over det sidste år, og med så meget som 75 procent siden 2011. I Norge har udviklingen været endnu mere voldsom. Her er priserne syvdoblet siden 1992. Priserne fortsætter tilmed med at skyde i vejret, også selv om prisen på olie på det sidste er faldet ganske markant, hvilket svækker norsk økonomi på betydelig vis. For nylig blev der eksempelvis solgt en lejlighed i Oslo til lidt over seks millioner norske kroner, som var udbudt til 4,2 millioner kroner. Den havde så også tilhørt en tidligere spion fra Rusland, Rudolf Abel. Men viser alligevel lidt om stemningen på boligmarkedet.

Den svenske finansminister Magdalena Andersson har for nylig betegnet udviklingen »som bekymrende,« og noget tilsvarende har den norske finansminister Siv Jensen også udtalt for nylig.

En mulig trussel

Norge er i gang med at stramme lånereglerne, og i Sverige har der flere gange været tilløb til indgreb over for lån uden afdrag, uden det dog er blevet til det store. I alle skandinaviske lande er det også muligt at trække renter fra på selvangivelsen.

Mens de danske boligpriser faldt stort i årene efter 2007 og frem til 2011, så har der stort set ikke været nogen større nedtur på boligmarkedet i Norge og Sverige gennem de sidste 25 år eller mere endnu. Kommer der et større prisfald i Norge eller Sverige, kan det ramme Danmark hårdt, eftersom det typisk fører til nedgang i forbruget, stigende spareiver og faldende udlån fra den finansielle sektor, sådan at det bliver betydeligt vanskeligere at sælge dansk eksportvarer til vores to nabolande, som tilsammen aftager tæt ved en femtedel af den samlede danske eksport.