Bolig- og aktiefest får dansk finanskæmpe til at opjustere

Kunderne hos Danmarks største udlåner, Nykredit, har indtil videre klaret sig godt gennem coronakrisen. Nykredit kan melde om fortsat godt momentum i den underliggende kerneforretning.

Nykredit-topchef Michael Rasmussen har fået grund til en smule smil om læben efter et tumultarisk år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Coronakrisen ramte som en mavepuster og slog for en stund luften ud af Nykredits optur. Nu er den danske finanskæmpe, der er foreningsejet, imidlertid tilbage på sporet.

Nykredit oplyser tirsdag formiddag, at selskabet opjusterer forventningerne til forretningsresultat og resultat før skat for 2020 med 1,5 mia. kr. – fra 2,5-3,5 mia. kroner til 4,0-5,0 mia. kroner. Opjusteringen bunder i udviklingen på de finansielle markeder, der har rettet sig efter store udsving i første kvartal, samt de nuværende forventninger til samfundsøkonomien og en positiv udvikling i den underliggende forretning.

»Vi fremlægger i dag regnskabstal, der er væsentligt bedre end ventet tidligere på året. Vi opjusterer i den forbindelse forventningerne,« siger Michael Rasmussen, koncernchef i Nykredit, i en meddelelse.

Nykredit er gennem de senere år buldret frem og har sat konkurrenter til vægs, men i maj præsenterede finanskæmpen et sjældent underskud på 882 mio. kroner. Dette skyldtes blandt andet, at koncernen hensatte cirka 1,1 mia. kroner til nedskrivninger på udlån til dækning af følgerne efter coronakrisen.

På nuværende tidspunkt har coronakrisen ikke ramt så hårdt som frygtet.

»Vores kunder har som helhed klaret sig godt gennem coronakrisen indtil videre. Vi har endnu ikke set konkrete tegn på en forværring af kreditkvaliteten, men har trods dette foretaget betydelige nedskrivninger til at absorbere eventuelle fremtidige tab,« siger Michael Rasmussen.

Øget udlån i alle kommuner

I første halvdel af 2020 fik Nykredit et forretningsresultat og et resultat før skat på henholdsvis 1.875 mio. kroner og 1.770 mio. kroner. Dette er efter omstændighederne godkendt, mener Michael Rasmussen, om end tallene på grund af coronakrisen er lavere end året forinden.

Især i marts, april og maj oplevede Nykredit på grund af coronakrisen »betydelig efterspørgsel« på lån og likviditet. Siden er efterspørgslen dalet i takt med genåbningen af samfundet, men dette kan dog vende, påpeger Michael Rasmussen:

»Sker det, står vi naturligvis klar til at hjælpe vores kunder på ny,« siger Nykredit-topchefen.

Trods coronakrisen kan Nykredit melde om fortsat godt momentum i den underliggende kerneforretning. Koncernen har udlånsvækst og kundetilgang i både Nykredit Bank og realkreditinstituttet Totalkredit. Det ses blandt andet på den bærende indtægtspost, og nettorenteindtægter, der stiger, selv om kundernes gennemsnitlige bidragsbetalinger falder.

»I Totalkredit har vi i år – for første gang – øget udlånet i alle landets 98 kommuner. Vi er stolte af, at vi på trods af coronakrisen har et aktivt udlån i hele Danmark. Det er en meget væsentlig del af Nykredits samfundsansvar at låne ud i hele landet – også i krisetid,« siger Michael Rasmussen.

Nykredit offentliggør som planlagt halvårsrapport torsdag 20. august.