Boggigant dropper tavle-PCer i farver

Barnes & Noble er hårdt ramt af voksende underskud og dropper nu Nook-tavlecomputere i farver og nøjes med de sort/hvide e-bogslæsere.

Barnes & Nobles Nook er en serie af både sort/hvide e-bogslæsere og tavlecomputere med vægt på læsning og med farveskærm. Nu bliver sidstnævnte (billedet) lagt ud i byen for at spare penge. Arkivfoto: Shannon Stapleton, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SHANNON STAPLETON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen mod giganter som Amazon og Apple er blevet så hård, at den amerikanske boghandlerkæde Barnes & Noble nu foretager et tilbagetog på markedet for tavle-PCer og e-bogslæsere.

Trods investeringer for hundreder af millioner af dollars er Barnes & Nobles tab på sine Nook-tavlecomputere og -e-bogslæsere mere end fordoblet i det seneste kvartal, og det æder overskuddet fra det almindelige bogsalg i kæden. Derfor indstiller Barnes & Noble produktionen af sine egne tavle-PCer med farveskærm og vil i stedet overlade det til tredjepartsproducenter at stå for dem.

Fortsat i sort/hvid

Derimod fortsætter produktionen af de sort/hvide Nook-e-bogslæsere, som udgør størstedelen af e-bogssalget i Barnes & Noble. De rene e-bogslæsere ventes dog at forsvinde i løbet af de kommende år, hvor markedet for digitale bøger og læsningen af dem bliver overtaget af tavlecomputere med bedre egenskaber end i dag.

Tilbagetoget er et hårdt slag for Barnes & Nobles topchef, William Lynch, som overtog ledelsen for tre år siden og har kæmpet for at skifte kurs i retning mod digitalt bogsalg. Det er i hans tid, at Barnes & Noble er begyndt at producere eget udstyr.

Kæden tjener penge på den almindelige boghandlerdel, men salget i Nook-forretningen faldt med 34 procent på et år og gav et underskud på 177 millioner dollars. Samlet set betød det, at Barnes & Noble i sit fjerde kvartal, som sluttede med udgangen af april fik et minus på 118,6 millioner dollars, og aktiekursen dykkede da også med 17 procent oven på meldingerne.

Milliardunderskud

Den første Nook-e-bogslæser kom i 2009 i forsøget på at holde stand mod internetgiganten Amazon, hvis Kindle havde fået et godt greb på e-bogsmarkedet. Men Nook-eventyret har kostet dyrt. På et år er underskuddet samlet set på 475 millioner dollars, og derfor siger William Lynch nu stop.

»Vi tager nu store skridt for at nedbringe tabene i Nook-divisionen ved, at vi vælger en partnercentreret model inden for tavle-PCer og reducerer de overordnede omkostninger,« sagde han og understregede, at de sort/hvide e-bogslæsere fortsat videreudvikles.

Softwaregiganten Microsoft ejer 17 procent af Nook Media, som også omfatter salg af digitale bøger, blade og aviser.

Barnes & Noble var oprindelig en boghandel i New York. Leonard Riggio købte i 1970erne rettighederne til navnet og byggede en stor kæde af boghandeler op i USA. Men samme Leonard Riggio, der fortsat er største aktionær, sagde tidligere i år, at han gerne ville købe selve boghandeldelen af Barnes & Noble tilbage men ikke Nook-divisionen.