Bøvlede boligregler er en fed forretning

De virksomheder, der lever af at administrere landets mange bolig- og ejendomsforeninger, nyder godt af komplicerede boligregler og øget lyst til at outsource.

Komplicerede regler på boligmarkedet gavner landets ejendomsadministratorer, som samtidig nyder godt af, at flere investorer gerne vil have andre til at håndtere papirarbejdet. Ejendommen på billedet har ikke noget at gøre med den omtalte andelsboligforening i artiklen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En vildtvoksende jungle af love og regler på boligområdet gavner landets ejendoms-administratorer, som samtidig nyder godt af, at flere investorer gerne til have andre til at håndtere papirarbejdet.

En Berlingske Research-analyse af 55 større administratorer viser en samlet vækst på 16 procent fra 2010 til 2012 i bruttofortjenesten (de færreste fremlægger omsætningstal). Og forretningsomfanget vil stige de kommende år, spår en fremskrivning fra Ejendomsforeningen Danmark med både administratorer og investorer i medlemskredsen.

Udviklingen har tre årsager:

  1. For det første betyder en stadig mere kompliceret lovgivning om både lejeregler, bolighandler og erhvervsleje, at professionelle administratorer i stigende grad bliver tilvalgt af såvel små andels- og ejerforeninger som store virksomheder, der før selv har håndteret opkrævning og så videre.
  2. For det andet vælger flere pensionskasser, andre investorer og virksomheder at lægge administrationen ud for at fokusere på kerneopgaverne.
  3. Og for det tredje har traditionelle opgaver som opkrævning af leje og bidrag mange steder fået følgeskab af rådgivning og andre nye ydelser.

Jungle af regler

»Især reglerne for andelsboliger er blevet mere komplicerede, for eksempel er der lige kommet nye krav om, hvad der skal oplyses ved salg af boliger. Også flere ejerforeninger får en administrator, fordi reglerne er blevet mere komplicerede, og ikke mindst den private boligudlejning er blevet mere og mere kompleks, så flere små udlejere opgiver at have administrationen,« siger Torben Christensen, administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

Hos ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation med cirka halvdelen af landets omtrent 200.000 andelsboliger, bekræfter direktør Jan Hansen billedet:

»Reglerne for andelsboliger er mere komplicerede end for ti år siden. Derfor vælger mange bestyrelser at sige, at de hverken har kompetencerne eller tiden til at klare tingene med en frivillig indsats.«

Bred vifte

Foruden kundernes skarpere fokus på kernedriften er også en bredere vifte af opgaver forklaringen på vokseriet i branchen.

»Vi har fået flere produkter på hylden. I dag får vi måske 50 øre for ekstraopgaver, når vi får en krone for administration,« siger administrerende direktør Flemming B. Engelhardt fra Datea, en af de største administratorer, som samtidig har rødder i ejendomsselskabet Dades.

Opgaverne kan spænde vidt – fra rådgivning om lån, finansiering og værdiansættelse i ejer- og andelsforeningerne over drift af ejendomme og styring af renoveringsprojekter til hjælp ved genudlejning og øget rapportering til professionelle investorer, der vil følge tingene tæt i en tid med flere tomme lokaler og øget pres på lejen.

Hos Deas, en anden af branchens største, ser administrerende direktør Henrik Dahl Jeppesen også en klar tendens med fremgang, og han har opgjort det mulige totalmarked for traditionelle ydelser til 11-13 milliarder kroner i årlige honorarer.

Det tal indregner 1,4 millioner boliger (udlejning, andel, ejer og det almene) samt 100 butikscentre og erhvervsejendomme for over 23 millioner kvadratmeter.

»Hvis alt var udliciteret, ville det være niveauet, så potentialet er stort,« siger Jeppesen.

Netop udsigterne til fortsat vækst er medvirkende til, at Ejendomsforeningen Danmark udpeger mangel på arbejdskraft som en trussel om nogle år.

Her og nu er en presset indtjening højt på dagsordenen. Brancheanalysen fra Berlingske Research viser, at der samtidig med større aktivitet er mindre indtjening. En lille sjat kan forklares med engangsudgifter i 2012 til flytning og navneskift hos Deas,

Brancheeksperterne udpeger især hård konkurrence som en årsag, og desuden er en del af omsætningen afledt af huslejeindtægterne, som nogle steder er under pres. Derved skal administratorerne udføre samme opgaver for lavere betaling.

Andre udfordringer er teknologi og at skabe de fornødne stordriftsfordele, mener Flemming B. Engelhardt fra Datea:

»Nogle små virksomheder har måske svært ved at følge med teknologien, og andre står over for et generationsskifte, så der vil nok være en fortsat konsolidering i branchen. Med pres på priserne er det vigtigt at kunne skalere sin forretning opad.«