Børsskandale støvsuger markedet for advokater

Jagten på de bedste advokater i gang for de involverede parter i OW Bunkers kollaps. De store investorer forhandler indbyrdes forud for det opgør, som juridiske eksperter forventer, er på vej.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygten for et retsopgør efter OW Bunkers konkurs stiger. Alle parter opruster og sikrer sig forud for de retssager, som juridiske eksperter ser komme mod direktionen, bestyrelsen og rådgiverne bag børsnoteringen i foråret. De fleste større advokathuse er allerede involveret i sagen, hvor investorerne i øjeblikket arbejder intenst på at skabe et overblik over det kaotiske sammenbrud.

»Der er ingen tvivl om, at det her bliver et hundeslagsmål, og det bliver ikke kønt,« siger Michael Voss, diretør i fondsmæglerselskabet Fundamental Invest.

Berlingske har været i kontakt med flere af de advokater, som er eksperter på området for bestyrelsesansvar og erstatninger.

»Lige nu er det umuligt at finde en advokat, som ved noget om det her, fordi alle nu er involveret på en eller anden måde,« siger en af de advokater, som er hyret af en part i sagen.

Investorer forsøger at få overblik

Hvornår præcist, de første retssager bliver meldt ud, er endnu uklart. Landets førende investorer forsøger i øjeblikket at danne sig et overblik over forrige uges sammenbrud i OW Bunker. Flere af dem siger til Berlingske, at de taler sammen indbyrdes, før de sandsynligvis kaster sig over de involverede i OW Bunker. Det er rimeligt at antage, at landets to største pensionskasser, ATP og PFA, kommer til at spille en central rolle i de mulige retssager. Begge har tabt penge på konkursen og har været ude med en hård kritik af forløbet.

I går var det ikke muligt at få en kommentar fra ATP og PFA. Michael Voss har ikke selv tabt penge på konkursen, men siger, at konkursen åbner en stribe spørgsmål.

»Vi skal først have det rigtige billede af, hvad der er foregået, og finde ud af, hvem der vidste hvad. Har den daglige ledelse vidst det, har bestyrelsen været klar over det, og er der nogen, som kunne have stoppe det, som ikke gjorde det? Det tyder på, at man har haft en alt for tynd bemanding på en afgørende post. Men vi ved det ikke, og endnu er der ingen fra selskabet, som fortæller, hvad der er sket,« siger Michael Voss.

Paul Krüger Andersen fra Handelshøjskolen i Aarhus siger, at forudsætningerne for at vinde den type sager er bedre i dag end tidligere. Han peger på, at Højesterets afgørelse i den såkaldte Bank Trelleborg-sag kan få flere aktionærer til at kaste sig ud i erstatningssager. Her blev der sjusket med et børs-prospekt, da Bank Trelleborg gik fra at være en sparekasse til at være en bank. Højesteret omstødte i begyndelsen af januar landsrettens dom og tilkendte tre aktionærer en erstatning.

»Det vil undre mig, hvis ikke der er nogen, som vil prøve det her ved en retssag set i lyset af Bank Trelleborg-sagen og de muligheder, der i dag er for gruppesøgsmål,« siger Paul Krüger Andersen.

Prospektsager som gruppesøgsmål

Fra 2008 har det været muligt at gå sammen om en kollektiv retssag – et såkaldt gruppesøgsmål. Det er en retssag, hvor deltagerne ikke er parter, men er med i sagen ved at tilmelde sig et kollektivt søgsmål.

»En af hovedårsagerne til, at der ikke tidligere har været flere sager om prospektansvar, er, at de mindre investorers tab er begrænsede i forhold til at køre en retssag. Tidligere har der været strukturelle forhindringer for at køre de her prospektsager, men med nye regler om gruppesøgsmål er de forhindringer til dels elimineret,« siger Paul Krüger Andersen.

Den ulykkelige situation i OW Bunker er opstået, fordi en dansk og en eller to lokalt ansatte i Singapore ifølge OW Bunker har svindlet. Det har kostet OW Bunker et tab på 750 millioner kroner – penge, som kilder vurderer, bliver meget svære at få tilbage for selskabet.

Uafhængigt af den sag har OW Bunker meddelt fondsbørsen om et stort tab på fejlslagen spekulation i olie. I den del er der tabt 900 millioner kroner, og medarbejderen Jane Dahl Christensen, der sad med ansvaret for risk management, er blevet afskediget. Den fyring har ingen forbindelse til den påståede svindelsag i Singapore.