Børsnotering forsinkes af valg

Hvis statsminister Anders Fogh Rasmussen udskriver valg, vil salgsprocessen gå i stå, indtil en ny regering er på plads.

Datoen for, hvornår DONG bliver børsnoteret, blæser lidt i vinden på grund af de nuværende valgrygter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech Andersen
De aktuelle valgrygter skaber bekymring på direktionsgangen hos DONG. Nyere dansk erhvervshistories største børsnotering risikerer at blive udsat, hvis statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) udskriver valg i løbet af de kommende uger.

Den formelle beslutning om børsnoteringen af energigiganten ligger i Folketingets finansudvalg og er ikke truffet endnu. Udvalget skal tilslutte sig et aktstykke, som finansminister Thor Petersen (V) fremsendte i begyndelsen af august. Først derefter træffer Thor Pedersens – eller hvem der på det givne tidspunkt er finansminister – afgørelse om den endelige dato for børsintroduktionen.

Tæppebombet
Udvalgets godkendelse af aktstykket er de seneste dage bl.a. blevet udsat, fordi medlemmerne har tæppebombet finansministeren med spørgsmål efter, at Politiken forleden fortalte, at DONGs direktion og bestyrelsen holdes skadesløs ved eventuelle erstatningssager i forbindelse med børsnoteringen.

Bygen af spørgsmål har den forløbne uge holdt Finansministeriets embedsmænd travlt beskæftiget.

Finansudvalgets tilslutning til DONG-salget risikerer derudover at blive yderligere udsat, hvis Folketinget tilslutter sig Enhedslistens Frank Aaens forslag om at sætte DONGs børsnotering til debat i folketingssalen.

Ifølge Berlingskes oplysninger har regeringen været indstillet på at tage debatten i tinget 6. september, når Finansloven fremlægges.

»Bliver der valg forinden, bliver der ingen fremlæggelse, og så har Folketinget ingen muligheder for at give tilladelse til børsnoteringen. Det kan først ske, når tinget samles igen den første tirsdag i oktober, hvor der er åbningsdebat,« siger en kilde tæt på DONG.

»Herefter går folketinget på ferie igen, så vi er henne i slutningen af oktober før folketinget – dvs. finansudvalget – kan give tilladelse til børsnoteringen ved at tiltræde et aktstykke,« siger kilden.

Valgtrommerne har skabt bekymring i DONGs bestyrelse og direktion. Onsdag gik en del af bestyrelsesmødet i virksomhedens domicil i Skærbæk ved Fredericia med at diskutere børsnoteringen og de stadig hurtigere løbende rygter om folketingsvalg.

Revideret tidsplan
Bestyrelsesformand Fritz Schur følger den politiske proces nøje:

»På bestyrelsesmødet onsdag orienterede jeg om, at så snart vi har fået vished om valg eller ikke-valg, vil jeg fremsende en revideret tidsplan og datoer for møde til DONGs bestyrelse og direktion,« siger han.

Ifølge Fritz Schur risikerer DONG at måtte udskyde tidspunktet for børsnoteringen. Men alt efter tidspunktet for udskrivelsen af et eventuelt valg, er det også muligt, at det hele godt kan nås indenfor den allerede lagte plan, hvor der er luft for nogle ugers forsinkelse, siger han.

»Nu er der ikke nogen, der kender det tidspunkt, vi indtil nu har arbejdet med. Men det er rigtigt, at hvis ikke finansudvalget når at træffe beslutning om børsnoteringen inden et eventuelt valg, vil der måske opstå en forsinkelse,« siger Schur, som ikke ser noget problem i eventuelt at rykke børsnoteringen til i november.

DONGs bestyrelse tæller adskillige tunge drenge som Novo Nordisks topchef Lars Rebien, tidl. Group 4-chef Lars Nørby Johansen og tidligere Danske Bank-direktør Jakob Brogaard – folk som formentlig alle har en tæt besat kalender.

Hvis statsministeren udskriver valg, vil alle politiske beslutninger blive sat på hold. Efter valget skal folketinget og den ny regering og det nye finansudvalg først konstituere sig, inden salget af DONG kan komme til at rulle igen.

DONGs topchef Anders Eldrup har ingen kommentarer til risikoen for udsættelse:

»Vi i DONG har gjort vores hjemmearbejde til en børsnotering, når ejerne synes, tidspunktet er det rette,« siger han.