Børsmæglere får lønforhøjelse på op til 93 pct. for 2009

En gennemgang af de britiske storbankers regnskaber viser, at de trods kritik af aflønningen af finansspecialister har givet lønforhøjelser på op til 93 pct. på børsmæglere og andre finansfolks millionlønninger.

Foto: Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke meget krise over lønningerne i finansverdenen. En gennemgang af de britiske storbankers regnskaber foretaget af nyhedsbureauet Bloomberg viser, att de største britiske banker har givet deres børsmæglere og andre finansspecialister i investeringsbank-afdelingerne voldsomme lønforhøjelser i 2009.

Det på trods af, at den britiske regering klart har signaleret politisk utilfredshed med voldsomme løn- og bonuschecks, særligt efter de britiske skatteydere har været tvunget til at redde nogle af landets største banker.

Ifølge Bloomberg har Barclays Capital, der er investeringsbank-delen af storbanken Barclays, i snit øget medarbejdernes samlede løn med 93 pct., fra 99.000 pund, eller 815.000 kr., i 2008 til 191.000 pund, eller 1,6 mio. kr. i 2009, hvilket vel at mærke er et gennemsnit, der utvivlsomt dækker over endog meget store lønforskelle på assistenter og top-børs og -dealmakere.
 
Retfærdigvis skal dog nævnes, at netop Barclays ikke har haft brug for skatteyderstøtte.Men Royal Bank of Scotland, RBS, der reelt er nationaliseret, hævede i snit lønnen for finansspecialisterne med voldsomme 73 pct., fra 100.000 pund i snit i 2008 til 173.000 pund i snit for 2009. Kun storbanken HSBC har ikke hævet lønnen for finansfolkene sidste år.

"Det mindst mulige beløb"Topchefen for RBS, Stephen Hester, forsvarer lønniveauerne med næb og kløer, og mener at bankens lønudgifter på 10,7 milliarder kr. i 2009 var "det mindst mulige beløb".

"Vi går en lidet misundelsesværdig linedans, og vi mener at inden for vores sektor har været tilbageholdende og ansvarlige," i lønfoholdene, siger Stephen Hester, der dog har sagt nej tak til sin egen bonus på  13,2 mio. kr.

 
En anden måde at se på lønningerne i Londons finanscentrum er at se på den skat, som finansminister Alistair Daling i december introducerede. Alle banker, der betalte mere end 25.000 pund i bonus pr. medarbejder, skulle betale en engangsskat på 50 pct. 

Det var oprindeligt skønnet, at særskatten på finansbonusser ville indbringe 550 mio. pund, eller 4,1 milliarder kr., men ifølge Bloomberg skønner det britiske finansministerium nu, at skatten vil indbringe op til 2 milliarder pund, eller 16,5 milliarder kr. Alene Barclays, HSBC, RBS og Lloyds Banking Group har oplyst, at de tilsammen skal betale 685 mio. pund i bonusskat.