Børskometen Ambu kan stå foran tidoblet salg

Lars Marcher, adm. direktør i AMBU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Medicovirksomheden Ambu, der er en af højdespringerne på fondsbørsen i København, kan muligvis stå over for en markant fremgang med en tidobling af toplinjen.

Det fortæller topchef Lars Marcher til Dagbladet Børsen.

Det er i første omgang investeringsbanken JPMorgan, som venter, at Ambu kan tidoble sit salg frem mod 2025 til knap 23 mia. kr. fra næsten 2,4 mia. kr. i seneste regnskabsår.

Hvis Ambus egne forventninger om en vækst på 13-15 pct. om året frem til 2020 holder stik, så vil selskabet nå cirka 4 mia. kr. det år, hvorfor der er lagt i kakkelovnen til en markant udvikling i årene derefter. JPMorgan regner også med en markant fremgang i lønsomheden til en driftsmargin, målt på EBIT, på 50 pct., skriver Børsen.

- Vi har kun kradset i overfladen, og det er rigtigt, som JPMorgan siger, at den acceleration, der skal komme i markedet, kommer fra 2020 og indtil 2025, 2030. Det er dér, hvor der virkelig kommer en form for effekt, siger Lars Marcher, administrerende direktør i Ambu, til Børsen.

Det er markedet for endoskoper, som samlet udgør 650 mia. kr., når hele værdikæden regnes med, der skal levere væksten, da Marcher vurderer, at 80 pct. af markedet for endoskoper om ti år vil være konverteret til engangsendoskoper, som Ambu satser på.

Mave-tarmområdet, hvor Ambu endnu ikke har lanceret et produkt, udgør alene 100 mia. kr. Spørgsmålet er, hvor stor en del, Ambu kan sætte sig på.

- Uha, det tør jeg ikke sige noget om, men det jeg kan sige er, at generelt er dynamikken i medtech, at firstmover tager i hvert fald 30 pct., og det kan du se på nogle af vores eksisterende forretninger. Det er ikke det samme som at sige, at det er, hvad det bliver, men det er ikke urealistisk, vurderer Lars Marcher over for avisen.

Blandt analytikere er der dog også skeptikere, da det tog flere generationer af selskabets Ascope-produkt, før væksten kom. Hos Nordea bemærker analytiker Christian Ryom, at Invendo-platformen til mave-tarm er uprøvet, mens Boston Scientific kan være på vej til at blive firstmover på området med sine produkter.

Ambu købte i oktober sidste år det tyske selskab Invendo Medical for 225 mio. euro medregnet betingede betalinger på op til 110 mio. euro. Med købet af Invendo Medical bevægede Ambu sig ind på markedet for gastrointestinal endoskopi, hvor der årligt foretages cirka 70 mio. procedurer, oplyste man.

Lars Marcher håber at kunne opdatere investorerne om planerne for gastrointestinal-området på en kapitalmarkedsdag til efteråret.

/ritzau/FINANS