Børskandidat står til milliardfald i omsætning

IT-virksomheden KMD, der selv har bragt en snarlig børsudsigt i sigte, har tabt en langt række udbud på IT-kontrakter med det offentlige. I løbet af de kommende år står selskabet til at tabe op mod en milliard i omsætning. Konkurrencen er som ventet, siger KMD selv.

Topchef i KMD, Eva Berneke, har ifølge Berlingskes oplysninger måtte acceptere en markant lavere indtjening på driften af de systemer, de har vundet, idet udbudsrunden har tvunget dem til at presse prisen ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Det var med tilfredse miner og slet skjult stolthed, at KMD – det tidligere Kommunedata – i starten af april præsenterede sit regnskab, der bød på rekordoverskud og historisk stor omsætning.

Overskuddet landede på lidt mere end halv milliard, mens omsætningen krydsede fem milliarder. Men de glade dage kan være en stakket frist.

Siden KMD tilbage i 2008 overgik fra at være kommunalt ejet til at være ejet af private kapitalfonde, har en større proces været sat i værk med at bryde det monopol, softwarevirksomheden havde på at drive IT-systemer for kommunerne.

Den proces er for alvor gået stærkt de seneste år, og resultatet af de øvelser har efterladt et noget svækket KMD målt på antallet af kontrakter med kommunerne. Før monopolbruddet drev KMD krævende og dermed indbringende systemer som boligstøtte, familieydelse og dagpengesystemet, men de løsninger vil fremadrettet blive drevet af andre aktører.

Derudover har en række mindre IT-systemer ligeledes været i udbud, og de strabadser har ligeledes efterladt KMD med færre kontrakter.

Mavepuster i omsætning

Af konkurrencehensyn er det ikke muligt at få oplyst, hvad de forskellige kontrakter vil indbringe til leverandørerne, men flere kilder med kendskab til branchen og de forskellige udbud oplyser til Berlingske, at KMD står til at tabe rundt regnet en milliard i omsætning, når de sidste af de nuværende systemer er udfaset ved udgangen af 2018.

Selv om det er lykkedes KMD at fastholde driften af flere af systemerne, har man stadig tabt kontrollen med store systemer som f.eks. boligstøtte og dagpenge.

Derudover har KMD ifølge Berlingskes oplysninger også måttet acceptere en markant lavere indtjening på driften af de systemer, de har vundet, idet udbudsrunden har tvunget dem til at presse prisen ned.

Timingen er næppe belejlig for KMD, der selv har bragt en børsnotering i spil i overskuelig fremtid.

Berlingske kunne tidligere på året fortælle, at IT-virksomheden angiveligt sigter efter at komme på børsen i løbet af 2017, og så vil det næppe være et kærkomment indslag, at man samtidig står til et betragteligt tab i omsætning, der i så fald ville svare til 20 procent af den nuværende omsætning.

»En børsnotering sker gerne og ofte på »ryggen af noget positivt«. Det kunne være nye kunder, nye kontrakter, nye gennembrud eller en solid udvikling,« siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

»Hvis det forholder sig sådan, at KMD snarere mister end får nye forretninger, skal de spille en børsnotering på andre strenge,« tilføjer han.

Thomas Borup Kristensen, adjunkt ved Aalborg Universitet, siger, det har »enorm« betydning, såfremt KMD står til et omsætningsfald af den størrelse.

»Det viser, at indtægtsstrømmen ikke er sikker, og dermed kræver investorer højere afkast af hver krone investeret,« siger han.

Da KMD første gang blev i solgt i 2008, var det til kapitalfonden EQT og pensionsselskabet ATP, der lagde i omegnen af to milliarder kroner for selskabet.

I 2012 skiftede KMD atter hænder – denne gang til den amerikanske kapitalfond Advent, der menes at have betalt i omegnen af syv milliarder kroner for selskabet. Parterne har ikke selv oplyst, hvad den endelige salgspris endte på. Dermed vil det i løbet af 2017 være fem år siden, at Advent købte selskabet, og en tommelfingerregel lyder, at en optimal ejertidsperiode for kapitalfonde maksimalt strækker sig til syv år – helst mindre.

Det er Kombit, et fælleskommunalt selskab, der står for kommunernes IT-indkøb, som sammen med Udbetaling Danmark har faciliteret udbuddene.

Tilbage i 2013 anslog Kombits daværende direktør, Hans Bertelsen, at kommunerne årligt havde udgifter for 1,3 milliarder til KMD for at drive de forskellige systemer.

Tilfredshed hos kommunerne

Hos Kombit erklærer man sig tilfreds med resultatet af udbuddene, der ifølge Kommunernes Landsforening på sigt kan spare kommunerne for 900 millioner om året.

»En af hensigterne med etableringen af Kombit var at sikre fri konkurrence, adgang til egne data og billigere IT-løsninger i det kommunale IT-marked. Det kan vi konstatere, at vi er lykkedes med, idet de første nye løsninger allerede ved årsskiftet skal afløse de eksisterende KMD-løsninger,« siger Mikkel Tang Hedegaard, kommunikationschef hos Kombit.

Hos KMD ønsker man ikke at oplyse, hvor meget man står til at tabe på de tabte kontrakter, men finansdirektør Jannich Kiholm Lund afviser, at der skulle være tale om et beløb i den størrelsesorden, Berlingske har fået oplyst. »Uden at vi ønsker at indgå i en taløvelse, kan vi oplyse, at tallet er lavere,« skriver han i et skriftligt svar.

Han fastslår samtidig, at der ikke er nogen »aktuelle planer om, at KMD skal børsnoteres,« men tilføjer samtidig, at det er en velkendt sag, at »vores ejere på et tidspunkt agter at sælge KMD«.

Jannich Kiholm Lund siger samtidig, at forventningen aldrig har været, at man kunne fastholde alle sine kontrakter.

»Vi er fuldt ud bevidste om, at man ikke kan hvile på fortidens bedrifter eller markedspositioner. Og vi har i KMD på intet tidspunkt forventet, at vi ville vinde samtlige opgaver, der har været udbudt på de gamle monopolområder,« siger Jannich Kiholm Lund.

Af samme årsag fokuserer selskabet på at sikre væksten på andre områder.

»Derfor har vi også længe været i gang med vækststrategien »KMD på flere markeder«, som blandt andet tager hånd om omsætningsfald på de tidligere monopolområder og skaber grobund for nye indtjeningsområder,« siger Jannich Kiholm Lund og understreger, at KMD »ser yderst positivt på vores evne til at realisere vores vækstambitioner fremadrettet«.