Børsens højdespringer øjner vækst i Europa

Softwareselskabet Cbrain, der leverer it-systemer til offentlig sagsbehandling, har tiltrukket sig mere end almindelig interesse fra investorer på det seneste.

Foto: KACPER PEMPEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selskabets aktie er med et kursplus på omkring 230 pct. den mest stigende aktie på den københavnske børs i år.

Og halvårsregnskabet, der blev offentliggjort i slutningen af august, dæmpede ikke ligefrem interessen for aktien, da ledelsen kunne meddele, at der kan komme en opjustering senere på året

- Fastholdes den positive udvikling i de næste måneder, vil den tidligere udmeldte forventning for året blive justeret i positiv retning, lød det i halvårsregnskabet.

Om en opjustering er rykket nærmere nu, kan Cbrains stifter og administrerende direktør, Per Tejs Knudsen, ikke udtale sig om uden at komme i konflikt med børsreglerne. Men han vil til gengæld gerne løfte sløret for, hvordan den internationaliseringsproces, som selskabet har sat fart på i år, forløber.

For det 12 år gamle Østerbro-baserede it-selskab har store ambitioner om at vokse uden for landets grænser, hvor markedet for digitaliseringsløsninger til det offentlige er enormt.

- Det er ikke markedet, der er vækstbegrænsningen. Der er ikke nogen regeringer i Europa, der ikke skal spare og samtidig producere noget mere, siger Per Tejs Knudsen til Ritzau Finans.

Cbrain anslår, at det samlede marked, selskabet opererer på i Danmark, er på omkring 1,5 mia. kr. årligt. Og hvis det ganges op på europæisk niveau, nås med direktørens egne ord "meget store tal". Samtidig vurderes det, at markedet vokser med 5-7 pct. årligt, oplyser direktøren.

I det lys har Cbrain, hvis halvårsrapport viste en stigning i omsætningen til 27,3 mio. kr. fra 22,1 mio. kr. i samme periode sidste år og en fremgang i resultatet før skat til 8,3 mio. kr. fra 4,6 mio. kr., ikke sat konkrete mål for, hvor stor en bid af markedet, selskabet skal ud og have fat i.

- Hvis man står i et meget stort marked, og det vokser 5-7 pct. om året, sidder man ikke og overvejer, hvem der lige er konkurrenten. Det handler basalt set om at finde din vej ind i markedet, forklarer Per Tejs Knudsen.

Netop i arbejdet med at finde en vej ind i markedet kom Cbrain et stort skridt videre i sommer, hvor der blev indgået en aftale med DVZ i Mecklenburg-Vorpommern, en delstat i det tidligere Østtyskland. DVZ svarer ifølge Per Tejs Knudsen til Statens It i Danmark på den måde, at de fleste myndigheder i Mecklenburg-Vorpommern køber deres it-løsninger gennem DVZ.

Det betyder, at Cbrain ikke leverer direkte til kunderne, altså delstatens enkelte myndigheder, men derimod fungerer som en slags underleverandør til DVZ. Aftalen betyder, at DVZ udbyder Cbrains software som såkaldt cloud, altså hvor applikationen ikke er installeret på brugernes computere, men i stedet kører over internettet.

Og det koncept er faktisk betegnende for, hvordan Cbrain ønsker at udbrede deres produkter internationalt.

- I Danmark er vi en full service-forretning. Vi leverer, installerer og servicerer. I udlandet er det vores mål kun at levere softwaren. Vores ide er at arbejde med flere typer partnere. I stedet for at vi skal levere til enkeltstående ministerier, så er tanken, at vi arbejder sammen med en cloud-leverandør, siger Per Tejs Knudsen.

Samtidig mener Per Tejs Knudsen, at samarbejdet med DVZ og med Statens It i Danmark vil være en vigtig døråbner for Cbrain fremover.

I processen med at tilpasse Cbrains software, der er udviklet til danske myndigheders sagsbehandling, til det tyske marked, er Per Tejs Knudsen hovedsageligt blevet positivt overrasket. For ud over at oversætte softwarens sprog til tysk, har det faktisk ikke krævet voldsomme ændringer af produkterne.

- Jeg er mere positiv i dag, end jeg var for et par år siden, da vi begyndte at diskutere det. Det ser ud som om, at forvaltningstraditionen i Tyskland er meget tæt på den danske. Der er ikke de store funktionelle forskelle, konstaterer Per Tejs Knudsen.

- På salgssiden er der EU-udbud, og det er nøjagtig lige så svært at sælge til den offentlige sektor i Tyskland, som det er i Danmark. Men vi bruger stadig flere penge og mere energi på det, og det gjorde vi jo ikke, hvis vi ikke troede på det, tilføjer han.

En af Cbrains vigtigste fordele er, at selskabet ifølge direktøren er blandt de første, der tilbyder et cloud-baseret standardprodukt i stedet for de skræddersyede it-systemer, som den offentlige sektor har været vant til at bruge, men som typisk har meget lang leveringstid.

- Jeg kan ikke se, at nogen af vores konkurrenter har standard-produktet endnu eller kan levere det som cloud. Men der er ingen tvivl om, at de arbejder på det, så for os gælder det om at udnytte den first-mover-fordel, siger Per Tejs Knudsen.

Direktøren, der tilbage i firserne var med til at stifte Maconomy, der senere blev solgt til Deltek, anser det ikke for noget problem, at Cbrain er et mindre selskab. De samarbejder, selskabet har, er tilstrækkeligt til at understøtte internationaliseringen, og han tror ikke, at det ville være en fordel at indgå i en større koncern.

- Jeg tror ikke, det gør den store forskel, om vi er små eller store. Det er et markant skift i markedet, der sker i øjeblikket, hvor man går fra rammesystemer, der bliver tilpasset, til at man kommer ind med en cloud-baseret standardløsning, vurderer han.