Børsen-køb bliver svær konkurrencesag

To eksperter i konkurrenceret spår, at det bliver en svær sag for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen at godkende JP/Politikens Hus’ køb af Dagbladet Børsen. Hovedkonkurrenten Berlingske Media mener, at købet skal afvises.

JP/Politikens Hus præsenterede fredag aftalen om køb af Dagbladet Børsen fra den svenske mediekoncern Bonnier for 800 millioner kroner. Her er (fra venstre) Børsens chefredaktør Anders Krab-Johansen, chefredaktør og administrerende direktør for JP/Politikens Hus Stig Kirk Ørskov samt Bonniers chef for business-to-business-området Anders Eriksson fotograferet ved et pressemøde om købet. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JP/Politikens Hus’ planer om at skabe en mastodont inden for erhvervsjournalistikken med købet af Dagbladet Børsen for 800 millioner kroner sætter de danske konkurrencemyndigheder på overarbejde. Købet er en af de svære sager, som det vil tage tid at behandle, og som kan ende med kun at blive godkendt på betingelser.

Sådan lyder det fra to eksperter i konkurrenceret. Udtalelserne kommer, efter at JP/Politikens Hus fredag annoncerede, at det vil købe Dagbladet Børsen, der siden 1969 har været ejet af den svenske mediekoncern Bonnier. Købet er af en art, så det skal godkendes af konkurrencemyndighederne. Det skyldes, at det danske mediemarked i forvejen er koncentreret på få virksomheder, og med købet af Børsen bliver koncentrationen endnu større. Hertil kommer, at JP/Politikens Hus i forvejen er den største spiller, når det gælder dagblade.

Med Børsen inden for i folden vil koncentrationen blive endnu større, og bladhuset med hovesæde på Rådhuspladsen i København vil i endnu højere grad befæste sin position øverst i hierarkiet. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal ind at se på sagen fra både læsernes og annoncørernes synsvinkel.

»Det vil ikke være nemt lige umiddelbart for konkurrencemyndighederne at godkende købet. Spørgsmålet er, om det vil svække konkurrencen og effektiviteten på markedet. Gør købet det, kan det enten forbydes, eller der kan komme en godkendelse med tilsagn. Om sagen kan løses ved nogle tilsagn, er svært at vurdere,« siger tidligere kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Niels Rytter.

Han er i dag indehaver af virksomheden Konkurrenceraadgivning.dk.

»Omvendt er det danske avismarked meget presset, og det vil indgå i myndighedernes overvejelser, om købet kan give nogle effektiviseringer, der er gode for markedet og kommer læsere og annoncører til gode,« siger Niels Rytter.

Kræver grundig undersøgelse

Når konkurrencemyndighederne går til stålet og ser på et opkøb, er der tre mulige udfald. Det ene er en ren godkendelse, og i den anden ende er et direkte forbud. Sidstnævnte er kun set én gang i den tid, den nuværende konkurrencelov har eksisteret, nemlig da to VVS-grossister ville fusionere.

I midten findes godkendelse med tilsagn. Det vil sige nogle betingelser. Det kan være i form af krav om frasalg af dele af koncernen eller krav om en ændret adfærd på et eller flere områder. Et muligt udfald er også, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen stiller så skrappe betingelser, at virksomhederne ender med at opgive købet.

Professor ved Copenhagen Business School og konkurrenceretsekspert Peter Møllgaard mener, at købet af Børsen er en af de mere tunge sager, som vil gå videre til fase to. Det vil sige til en mere grundig under­søgelse. Den har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nogle måneder til at foretage.

»Jeg tror, at det vil blive en langstrakt sag. Jeg vil blive meget overrasket over et helt forbud. Omvendt blot overrasket med en ren godkendelse. Det afhænger lidt af, hvordan man laver fusionen. Det kan godt ske, så Børsen bevarer en vis selvstændighed, men ofte foretager man sådanne køb for at lægge noget sammen, og det kunne være annonceafdelingerne,« siger Peter Møllgaard.

Hos hovedkonkurrenten Berlingske Media, som driver Berlingske, BT og Weekendavisen, mener man, at der skal lukkes helt ned for købet.

Berlingske kræver et nej

»En sammenlægning af JP/Politikens Hus og Børsen betyder, at JP/Politiken med deres dagbladsforretning, store portefølje af lokalaviser og mange øvrige medieaktiviteter vil have en så dominerende position på det danske mediemarked, at det vil nærme sig monopollignende tilstande, hvor de kan handle uafhængigt af konkurrenterne og diktere priserne på eksempelvis annoncer og abonnementer,« siger Kim Graven-Nielsen, bestyrelsesformand for Berlingske Media.

»Vi har selv været i dialog med Bonnier om en overtagelse af Børsen og vurderet de konkurrenceretslige udfordringer. Så jeg kan ikke forestille mig, at salget til JP/Politiken kan godkendes,« siger Kim Graven-Nielsen.