Børnepirater får den største hæderspris

Et kæmpe, frivilligt projekt med at lære i øjeblikket op mod 1.700 børn på 7-17 år at programmere som »Coding Pirates« tildeles IT-branchens højeste hæder.

De er dybt optaget, børnene, når de kommer til møde i kodepiratklubben hver uge og lærer at udtænke nye og spændende løsninger ved at programmere. Her er det børn fra Favrskov-afdelingen af Coding Pirates, der er i gang. Foto: Benjamin Pomerleau, Coding Pirates Fold sammen
Læs mere

Barnedrømmen var at blive opfinder. Det nåede Martin Exner aldrig - til gengæld har han sat tusinder af danske børn på sporet af opfinderiet ved at gøre dem til »kodepirater«, og nu får den IT-branchens hæderspris for sin bemærkelsesværdige indsats.

Den 32-årige læreruddannede Martin Exner fik torsdag aften overrakt IT-Prisen 2017 i forbindelse med årsmødet i Christian IVs gamle børsbygning hos Danmarks største brancheforening for IT-virksomheder, IT-Branchen. Prisen, der uddeles sammen med Computerworld, er tidligere gået til David Helgasson fra den danske spilsucces Unity Technologies og Mette Lykke fra den ligeledes succesrige løbeapplikation Endomondo.

På blot tre år er Coding Pirates blevet en landsdækkende klub. Mellem 1.500 og 1.700 børn mellem 7 og 17 år går til kodning i 50 lokale klubber landet over, hvor omkring 700 frivillige bistår dem med at læge alt fra at bygge Lego-robotter over at programmere spil til at lave »noget« med 3D. To timer hver uge mødes kodepiraterne og bliver klogere - og klar til fremtiden.

Martin Exner ville gerne selv have været opfinder. Nu har han givet tusinder af danske børn muligheden for at blive det, og det hædres han for. Foto: Lars Jacobsen, Coding Pirates Fold sammen
Læs mere

Overrumplende succes - ikke sandwiches nok

»Da jeg var barn, gad jeg gerne have gået i en opfinderklub! Og sådan har de frivillige det også. Vi synes alle, at det havde været fedt med et fællesskab, hvor man kan dele sine oplevelser med kammeraterne og have voksne omkring sig, der kan støtte,« forklarer Martin Exner til Berlingske.

Han havde aldrig drømt om, at initiativet skulle blive så stor en succes.

»Da Aalborg Universitet lige var åbnet i Københavns sydhavn, holdt vi - mig, medstifter Christian Hjorth Lund, min lillebror og nogle venner - i slutningen af 2013 et arrangement, hvor vi inviterede børn og nogle voksne. Børnene programmerede i kunstig intelligens fodboldspillere med værktøjet Kodu Gamelab, mens de voksne fik en peptalk. Vi tog nogle billeder og video og sendte lidt om det til Version2, som alle ingeniører læser. Mange ingeniører tilbød sig som frivillige, og Microsoft ville gerne hjælpe os videre og tilbød at give sandwiches til et nyt arrangement. Det skrev vi så på Twitter og troede, at der ville komme 40. Der kom 300! Vi var kun ti frivillige og havde kun 50 sandwiches, så vi måtte hente pizzaer. Det var lidt stressende men fedt - og så var vi i gang,« fortæller Martin Exner begejstret.

Børnene betaler kontingent

Til lejligheden havde man indkøbt en række af de såkaldte Raspberry Pi-minicomputere, som er beregnet til skolebrug og til at lære at programmere på, fordi de ikke koster ret meget. Men bare at få dem tændt var en udfordring. Det lykkedes dog, og forventningerne var store. Coding Pirates fik lov at låne lokale på IT-Universitetet på Amager, og her er der fortsat kodepiratmøde hver uge klokken 17-19.

»Børnene betaler kontingent, så vi kan købe robotter, T-shirts og forplejning. De vælger sig så ind på et af typisk fem værksteder, som kører et forløb i en til halvanden måned, så de kan nå at komme lidt i dybden og ikke bare zappe rundt,« siger Martin Exner, som i dag er formand for Coding Pirates.

Han er egentlig uddannet folkeskolelærer i 2010 men valgte at studiere IT og blev i 2013 kandidat fra netop Aalborg Universitet. Undervejs blev han grebet af muligheden for visuelt at kunne programmere - altså ikke skulle skrive nørdede kodelinier med parenteser og semikoloner men i stedet kunne klikke koder sammen, og i sommeren 2013 udviklede han en smartphoneapp, der lærer børn at programmere.

Oplæres som opfindere

For det er vigtigt, at danske børn fatter interesse for netop det.

»Hvis vi i fremtiden skal have brugertestere af forskellige programmer, er Danmark rigtigt godt stillet, fordi danske unge er så store brugere af ny teknologi. Men det er endnu vigtigere, at nogen kan få en ide og føre den ud i livet - og det er i dag typisk lig med teknologi. Vi kan se, hvor meget Danmark i dag mangler folk med teknologisk kompetence. Coding Pirates skal ikke uddanne en masse programmører, selv om nogle af børnene måske bliver det. Vi skal lære dem at finde på ideer og kunne føre dem ud i livet som innovatører og entreprenører, der kan starte virksomheder og brænde igennem med deres ideer. Og det kan man sagtens gøre helt fra folkeskolen,« understreger Martin Exner.

Priskomitéen bag IT-Prisen var ikke i tvivl om begrundelsen for at give ham årets hæder.

»Martin Exner hædres for sin enestående indsats for, at kommende generationer af børn og unge ikke blot bliver forbrugere af teknologi, men kreative og innovative skabere. Dermed sår Martin Exner frøet til fremtidens succesfulde opfindere, udviklere og entreprenører. Martin Exners store autenticitet og stærkt smittende engagement har været afgørende i forhold til, at det er lykkedes at skabe en samfundsmæssig debat om og forståelse for vigtigheden af, at børn lærer at være kreative og skabende med IT,« lyder begrundelsen.

IT-Prisen er uddelt i 26 år og gives til personer, der står bag nyskabelser inden for IT. Selve udmærkelsen er en lille, 3D-printet skulptur.