Børnelægen der lod sig købe i kæmpehandel

En af årets største virksomhedshandler til over 400 mia. kroner har danske Flemming Ørnskov i en nøglerolle. Den tidligere danske børnelæge har selv kurs mod kæmpe bonus som topchef for Shire, der tidligere på måneden officielt blev købt af japanske Takeda.

Med Takedas opkøb af Shire har Flemming Ørnskov, der er topchef i Shire, kurs mod en større kontant belønning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Årets giganthandel i medicinalbranchen har en klar dansk signatur på sig i form af den tidligere danske børnelæge Flemming Ørnskov, der er topchef i det irske medicinalselskab Shire.

Den danske topchefs selskab blev tidligere på måneden officielt opslugt af japanske Takeda, som undervejs i forhandlingerne fik hele fire købstilbud på Shire afvist.

Ifølge Bloomberg spillede Flemming Ørnskov en central rolle i de afgørende uger, hvor der blev forhandlet om Takedas overtagelse af Shire under hemmelige møder på advokatkontorer i New York.

Ledelsen i Shire godkendte tilbage i maj et tilbud fra Takeda på over 400 mia. kroner, men handlen kom først endegyldigt i hus efter en ekstraordinær generalforsamling i Takeda i begyndelsen af december.

Forud for en afgørende afstemning om opkøbet blandt det japanske selskabs aktionærer forsøgte et prominent medlem fra grundlæggerfamilien Takeda at forpurre den gigantiske handel.

78-årige Kunio Takeda trådte tilbage som formand for Takeda i 2009 og havde siden da ikke udtalt sig offentligt om medicinalselskabets virke. I sidste øjeblik prøvede den aldrende japanske forretningsmand at forpurre det store opkøb.

Den manøvre slog dog fejl, da 88 procent af Takedas aktionærer natten til 5. december dansk tid gav grønt lys til at gennemføre handlen.

Dermed blev vejen også banet for, at Flemming Ørnskov kan få udbetalt en bonus af de helt store.

Det synes stadig uklart, hvilken rolle Flemming Ørnskov vil komme til at spille i den store medicinalfusion, men det har tidligere været fremme, at danskeren får tilbudt en plads i Takedas ledelse.

Flemming Ørnskov vil ifølge nyhedsbureauet Reuters i så fald modtage 200 procent af sin 2018-løn og bonus.

I 2017 fik Flemming Ørnskov en samlet lønpakke hos Shire på næsten 35 mio. kroner.

Som topchef for Shire satte Flemming Ørnskov i januar 2016 selv en afgørende underskrift på et dokument, der banede vej for en kæmpe handel til over 200 mia. kroner med købet af amerikanske Baxalta.

Flemming Ørnskov, topchef i medicinalselskabet Shire

»Jeg tror aldrig, jeg har haft så meget at lave nogensinde, som jeg har haft med den her handel. Jeg arbejdede i weekenderne, jeg brugte hele julen og nytår på at rejse rundt og kigge på fabrikker. Det bliver man ikke superpopulær på derhjemme.«


Med købet af Baxalta skrev Flemming Ørnskov sig ind i historiebøgerne som den danske topchef, der har sat sin signatur på det største opkøb nogensinde.

»Jeg tror aldrig, jeg har haft så meget at lave nogensinde, som jeg har haft med den her handel. Jeg arbejdede i weekenderne, jeg brugte hele julen og nytår på at rejse rundt og kigge på fabrikker. Det bliver man ikke superpopulær på derhjemme,« sagde han til Berlingske Business i 2016 et par uger efter den store milliardhandel.

Med opkøbet af Shire kommer Takeda til at øge sin gældsbyrde med næsten 200 mia, kroner. Handlen bliver efter planen gjort officiel i begyndelsen af det nye år.