Børn trænes i at forstå lastbiler

500 børn og deres familier lærte og legede sig på Egeskov Slot til øget forståelse for lastbiler.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største trafiksikkerhedskampagne, »Trafiksikkerhed i Øjenhøjde«, havde traditionen tro årets næstsidste arrangement på Egeskov Slot i weekenden.

Arrangementet blev gennemført sammen med Falck, der fejrede den tiende Falck-dag og samtidig indviede det nye Falck-museum på slottet. Museet har fået dobbelt så meget plads som tidligere.

Egeskov om sommeren er et godt udgangspunkt, hvis man vil i kontakt med børn og deres familier. Grev Michael Ahlefeldts smukke slot og museum med fine gamle biler og lastbiler er en god kulisse, når der skal tales trafiksikkerhed.

- 500 børn og deres familier fik mulighed for at få trafikundervisning - og en lidt bedre forståelse for, hvordan man bliver mere trafiksikker i mødet med store lastvogne. Der blev besvaret spørgsmål ved lastvognene, som var opstillet i positioner, der erfaringsmæssigt kan give anledning til farlige situationer i trafikken, fortæller projektchef Niels Erik Nielsen, der i mange år har været tilknyttet kampagnen – først i Dansk Transport og Logistik og i dag som ekstern konsulent.

Tæt på lastbilerne

Børnene og deres forældre og familier kom helt tæt på lastvognene, og under kyndig vejledning fik de selv lov til at sidde bag rattet og se udsigten fra chaufførens plads.

Indsatsen blev belønnet med et diplom, en sikkerhedsvest og en klik-refleks samt brochuren »Følg op på gode trafikvaner«. Det er oftest voksne og statistisk flest kvinder, der bliver dræbt eller kvæstet ved højresvingulykker, og efter et arrangement med »Trafiksikkerhed i Øjenhøjde« kan børnene ofte hjælpe deres forældre med at forstå problematikken.

Højresvingsulykkerne sker, når en lastbil skal svinge til højre, og cyklisten skal ligeud. Børnene undervises i mulige afværgehandlinger, de som cyklister og fodgængere kan foretage, når de møder lastbiler i trafikken.

De unge får indtryk af den komplekse svingmanøvre, når de sidder bag rattet i en stor lastbil og får derigennem indsigt i, hvordan man kan undgå de farlige situationer.

9.500 udleverede trafiksikkerhedsveste til børn i år er foreløbig det synlige bevis på, at samarbejdet med Vejcenter Østjylland, hvor kampagnen har været gennemført i år, er en succes. Det er partnerne DTL, Falck, 3F Transportgruppe, Danske Fragtmænd, Volvo Lastvogne og OK a.m.b.a., der i samarbejde med Vejcenter Østjylland har gennemført de fælles arrangementer i 12 kommuner i Østjylland og sideløbende har besøgt skoler i andre dele af landet.

Årets sidste arrangement for Trafiksikkerhed i Øjenhøjde bliver afviklet på Rådhuspladsen i København 29. august.