Børn downloader nuttede spil spækket med virus

Virus til telefonen forklædt som nuttede børnespil er eksploderet i antal. Hackerne har fundet en simpel vej ind til hjemmenetværket, men også hele din arbejdsplads.

Foto: DAVAANYAM DELGERJARGAL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ulvetime, og du vil gerne have lidt ro. Men junior skriger, og som en magisk tryllestav rækker du din telefon til barnet.

»Du kan spille et spil, til maden er klar,« foreslår du med de bedste intentioner.

Du har lige begået en kæmpe fejl. Om lidt er hackerne på vej ind ad bagdøren til dit hjemmenetværk - men også til hele din arbejdsplads.

Det er scenariet, som i stigende grad truer. Der er sket en eksplosion i antallet af digitale virus forklædt som børnespil.

Helt konkret er antallet næsten fordoblet fra 2014, hvor der var 2.227 varianter, til 2015, hvor der var 3.944 varianter ifølge det amerikanske sikkerhedsfirma Symantecs rapport fra 2016.

Den voldsomme stigning skyldes, at mobiltelefonerne efterhånden ligner en lille computer, siger formand for Rådet for Digital Sikkerhed, Rasmus Theede:

»Mobilen har mange data efterhånden og en hurtig internetforbindelse. Derfor er der rig mulighed for at få virus – især på Android-telefoner. Det er de færreste, der kører antivirusprogrammer på deres mobil.«

App-virus kan være alt fra påklædningsspil på telefonen, hvor »Prinsesse Sophia« skal have lagt pæn makeup og sammensat sit tøj, eller et spil, hvor figurer skal kæmpe mod hinanden og løse opgaver i et virtuelt univers undervejs.

Spillet ser professionelt og indbydende ud i app-butikken, men så snart, det er downloadet til telefonen, fungerer det – uden du opdager det – som en lille soldat, der sender signaler til sin »general« i form af en fremmed server. Generalen giver »soldaten« ordrer, som soldaten udfører på telefonen.

Ordrerne kan være at downloade alle dine mail, foretage telefonopkald til overtakserede telefonnumre eller gå ind på hjemmesider og klikke på reklamer. Kun fantasien sætter grænser i hackerverdenen.

Er telefonen tilmed koblet op til netværket derhjemme – eller på arbejdspladsen – kan serveren få adgang til alle andre enheder i systemet. Det giver mulighed for at låse dele af systemet og kræve svimlende løsesummer af chefen, hvis de dele skal frigives til arbejdspladsen.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Et stigende problem

I august slettede Google Play 40 forskellige virus-app i deres app-butik. Flere af appene var downloadet op til 500.000 gange, mens helt op til to mio. forskellige brugere havde downloadet mindst en af de 40 virus-app.

Stifter og IT-sikkerhedsekspert fra sikkerhedsvirksomheden CSIS, Peter Kruse, forklarer, at de mange virus fungerer som en »trojansk hest«. Altså hvor appen fungerer som et skalkeskjul for den virus, der i virkeligheden er bagmændenes formål:

»Det kan være alle typer app. Nogle gange kan de downloades via en hjemmeside, så brugeren slet ikke er igennem den officielle app-butik. Det kan for eksempel være en kopi af Adobe Reader, som mange bruger. Brugeren henter det fra en hjemmeside, der ligner en legitim side, men som ikke er det. Programmet fungerer også, som det skal. Brugeren opdager slet ikke, at telefonen er overtaget af en fremmed hacker, som nu har adgang til Dankort-oplysninger, private billeder og arbejdspladsen.«

Og junior ville bare klæde Prinsesse Sophia på til fest.