Bønderne krakker på stribe

De seneste 12 måneder har der været 191 konkurser i landbruget. Det er det højeste siden 1994.

Foto: Morten Stricker

Landmænd fortsætter med at krakke på stribe. De første tre måneder af i år var der 72 konkurser i landbruget mod 41 i samme periode sidste år. Over de seneste 12 måneder har der været 191 konkurser i erhvervet. Det er det højeste siden august 1994.

De ligger over hele Danmark. De konkursramte landmænd.

Alle kan formentlig fortælle den samme historie om en bedrift, som er kuldsejlet i en tid, hvor priser på landmændenes hovedprodukter af mælk og svin er faldet så meget, at ikke engang regeringens og Christiansborg-politikernes hjælpepakker formår at dæmme op for udviklingen.

»Årsagen til stigningen i antallet af konkurser er de katastrofalt lave priser på mælk og svinekød. Især mælkeproducenternes priser er helt i bund efter de seneste prisfald,« siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, der er Landbrug og Fødevarers rådgivningselskab.

TV: Succes-økolog: Sådan frelser vi dansk landbrug

 

Dansk landbrugs dybe og værste krise siden 1930erne fortsætter dermed med uformindsket stormstyrke.

Klaus Kaiser siger i forbindelse med stigningen i antallet af konkurser, at flere landmænd selv giver op og dermed ikke kun bliver begæret konkurs af bankerne eller realkreditinstitutterne.

Efter flere års stædig kamp på grund af de lave verdensmarkedspriser, som dykkede kraftigt under finanskrisen, er økonomien på mange bedrifter så anstrengt og håbet om en normalisering af prisforholdene er svundet så meget ind, at nogle landmænd har svært ved at se en udvej.

De kaster håndklædet i ringen og giver op.

»Den nyligt vedtagne landbrugspakke kommer derfor på et fantastisk godt tidspunkt. Selvom den ikke alene kan løse landbrugets økonomiske udfordringer og redde alle landmænd fra konkurs, yder den et væsentligt bidrag,« mener Klaus Kaiser fra Seges.