Bølge af hackerangreb fortsætter

Amerikansk bank er seneste offer for storstilede angreb, som pludselig når ud til offentligheden. Nogle selskaber risikerer dog bøder, fordi de ikke straks lægger kortene på bordet.

En række meget alvorlige og usædvanligt synlige hackerangreb har de seneste måneder ramt store firmaer. Arkivfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bølgen af store hackerangreb fortsætter. Denne gang har 200.000 kunder hos den amerikanske Citigroup fået uønskede øjne på deres kreditkortoplysninger.

Angrebet fandt sted i maj, men kommer først frem nu. Kundernes kontonumre, kontaktoplysninger, e-postadresser m.m. blev kopieret af hackerne, mens CPR-numre, kortenes udløbsdatoer og sikkerhedskoder ikke blev kompromitteret, siger Citigroup, som ikke vil ud med, hvordan hackerne kom ind.

Kan koste store bøder

USA har meget skrappe regler for, at hackerangreb skal oplyses og kunder kontaktes hurtigst muligt. Det kan koste Citigroup en bøde, fordi man har holdt angrebet hemmeligt. Reglerne er indført, fordi manglende information gør det vanskeligt at tackle hackerangreb.

»En af grundene til, at vi ikke kender omfanget af dette, er, at organisationerne er skamfulde ved at afsløre, hvordan det har ramt dem,« sagde bestyrelsesformanden for det britiske svar på TDC, British Telecoms Michael Rake, forleden på en konference.

Angrebet på Citigroup er blot det seneste i en bølge af vellykkede angreb. Mest berørt er den japanske elektronikgigant Sony. Her skaffede hackere sig adgang til over 100 millioner brugere af Sonys Playstation- og PC-spillenet, heraf mange danskere. De stjal personlige oplysninger og kreditkortdata.

Google og Lockheed Martin angrebet

I sidste uge afslørede Google, at sandsynligvis kinesiske hackere havde skaffet sig adgang til Googles vidt udbredte Gmail-postsystem i et større angreb, som gik ud på at skaffe sig adgang til at kigge med i indbakken hos hundreder af amerikanske politikere og kinesiske journalister og systemkritikere ved at stjæle deres kodeord - meget lig det angreb, som sidste år kølnede forholdet mellem USA og Kina betydeligt.

Stort set samtidig blev verdens største flyproducent og hovedleverandør af våben til det amerikanske forsvar, Lockheed Martin, ramt af et hackerangreb. Her udnyttede hackerne den viden, som de skaffede sig ved et elektronisk indbrud hos datalagringsgiganten EMCs sikkerhedsafdeling, RSA, som står bag de vidt udbredte SecurID-kodegeneratorer.

»Sikkerhedsbrister sker, og de vil fortsat ske. Opgaven for bankerne er at sikre kundebasen og kundernes følelse af at være sikre i forhold til deres finansielle transaktioner og betalinger,« sagde Paul Galant, tidligere leder af netop Citigroups kreditkortenhed, til nyhedsbureauet Reuters.

FBI skærper sikkerheden

Det amerikanske forbundspoliti, FBIs direktør, Robert Mueller, sagde onsdag, at FBI vil skærpe sit fokus på den øgede cyberkriminalitet i de kommende to år.

»Cyberindtrængningen hos Google sidste år såvel som andre nylige indtrængninger understreger den evigt tilstedeværelse fare fra et internetangreb. De risikerer at underminere hele integriteten ved Internet,« sagde Robert Mueller til en senatskomité.