Boeings første Dreamliner over Stillehavet

All Nippon Airways i Japan bliver det første selskab, der sætter Boeings nye 787 Dreamliner i rute i efteråret.

Den første Boeing 787 Dreamliner til Alln Nippon Airways ankommer i vandstråler fra Haenda Lufthavns brandvæsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: YOSHIKAZU TSUNO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boeings 787 Dreamliner er søndag landet i Tokyo efter en flyvning fra fabrikken i Seattle på den amerikanske vestkyst. Der var tale om en test af flyet, malet i All Nipon Airways' farver. Selskabet bliver det første, der tager det ny fly i brug.

Det tomotorede fly, der i vid udstrækning er bygget i letvægts kompositmaterialer, satte hjulene på jorden i Tokyos Haneda lufthavn klokken 06.20 på jomfruflyvningen til Asien. Ankomsten blev vist direkte på TV, og mange mennesker havde samlet sig i lufthavnen.

Bemalet i ANA's hvide og blå farver, taxiede 787'eren hen til en hangar gennem en port af vandstråler, leveret af to af lufthavnens brandbiler.

- Den flyver langt på literen. Vi brugte mindre brændstof end forventet. Det er et miljøvenligt fly, sagde flyets japanske kaptajn Masami Tsukamoto efter den vellykkede flyvning.

Boeing 787'erens krop er gjort lettere, fordi halvdelen er fremstillet i kulfiber og andre kompositmaterialer. Dets udnyttelse af brændstoffet er 20 procent bedre end en tilsvarende Boeing 767'ers. Den type vil nu blive erstattet af det nye fly ifølge Boeing.

Det 56 meter lange fly med et vingespænd på 60 meter vil blive testet med start og landinger i seks lufthavne, heriblandt Kansai i Osaka og Hiroshima under dets seks dages rundrejse i Japan.

Med hjælp fra personale fra Boeing vil dets sammenkobling med landgangsbroer på lufthavnenes fingre, systemer for brændstofpåfyldning og andre faciliteter i lufthavnene blive undersøgt.

ANA siger, at selskabet har planer om at indsætte 14 Boeing 787'ere frem til marts 2012 og yderligere 10 året efter. I alt 55 Dreamliners vil blive sat i rute i de kommende år. De første ventes leveret i august og sat i rute i Japan i september eller oktober.

Boeing har ordrer på 835 Dreamliners fra 56 kunder over hele verden. Flyet er på grund af en række problemer blevet forsinket i tre år. De første fly skulle have været leveret i maj 2008.