Boeing vinder ordre på nye lufttankere til 192 mia. kr.

Lige foran næsen på den europæiske flyproducent Airbus vandt amerikanske Boeing en kæmpe ordre på nye optankningsfly til en værdi af 192 mia. kr.

The Boeing 767-based New Gen Tanker optanker her simultant to F18 Super Hornet aircraft. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske flyproducent Boeing har siden 1948 været den eneste leverandør af optankningsfly til det amerikanske luftvåben. Og i går kunne Pentagon afsløre, at Boeing havde vundet en ordre på 179 nye optankningsfly til en værdi af 35 mia. dollars svarende til ca. 192 mia. kr.

Ordren blev vundet lige foran favoritten European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), der er en paneuropæisk producent af militærfly og isenkram, som er ejet af Airbus.

Se også:
Her er luftens supertankere

- Boeings sejr kom som et en kæmpe chok. Ingen i branchen havde regnet med, de ville vinde, siger Richard Aboulafia, en militæranalytiker hos Fairfax, til Bloomberg.

Det var den Chicago-virksomhedens tredje forsøg på den vinde den trecifrede milliardkontrakt, siden at Kongressen og det amerikanske luftvåben første gang luftede idéen om nye optankningsfly i 2001.

Produktionen af de nye fly vil forløbe frem til 2027 og vil ifølge eksperter kunne betyde 50.000 nye job hos 800 forskellige leverandører i 40 forskellige amerikanske stater.

Det amerikanske luftvåbens store optankningsfly består hovedsagligt af typen 415 KC-135R, der første gang blev taget i brug i 1957, og det sidste fly af den type blev leveret i 1964.