Boeing banker Airbus for første gang i seks år

Den amerikanske flyfabrik slår sin hidtidige rekord med ordrer på 1.044 fly på bare ét år. Airbus mønstrer kun lidt over det halve.

Det er en ordentlig øretæve, flykonsortiet Airbus må indkassere i konkurrencen med Boeing om at være verdens største leverandør af kommercielle fly. Optællingen for 2006 viser, at amerikanerne har modtaget næsten dobbelt så mange ordrer som europæerne.

Det er første gang siden år 2000, at Boeing er i spidsen. Med 1.044 bestillinger slår Boeing endda sin tidligere rekord på 1.002 ordrer på ét år, og det er især den brændstoføkonomiske og komfortable nyskabelse Boeing 787 "Dreamliner", der fylder ordrebogen. Flyet skal testes i luften til sommer.

Salgstallene trodser analytikernes forudsigelser om, at flybranchen ville få et elendigt 2006. Det har det kun været for Airbus, som har skiftet topchef midt i dramaet om færdiggørelsen af verdens største passagerfly Airbus A380, som er en dobbeltdækker i stort set hele flyets længde. Ved udgangen af november havde Airbus noteret 635 ordrer.

For bare et år siden var det Airbus, der stolt meddelte, at man havde modtaget det største antal ordrer nogensinde, nemlig 1.055.