Bøde og gruppesøgsmål truer Pandora

Smykkevirksomheden Pandora burde ifølge Bagmandspolitiet have orienteret markedet hurtigere, da de i sommeren 2011 fremlagde en stor nedjustering. Det kan koste en bøde, mens aktionærer planlægger gruppesøgsmål.

Pandora A/S blev fredag anmeldt af Bagmandspolitiet for brud på værdipapirhandelsloven. Arkivfoto: Christian Liliendahl Fold sammen
Læs mere
Der gik næsten en måned, fra smykkevirksomheden Pandora selv blev klar over en stærkt svigtende omsætning, til de informerede aktiemarkedet, og det skal koste dem en bøde.

Det mener Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) også kaldet Bagmandspolitiet, der derfor har tiltalt Pandora for brud på værdipapirhandelsloven.

»Der er tale om en principiel sag af meget stor betydning for aktionærerne i Pandora A/S og for den almindelige tillid til markedet og en ligelig behandling af investorerne,« siger statsadvokat Jens Madsen.

I 2011 annoncerede Pandora en omsætningsvækst på »ikke mindre end 30 pct.«, men 2. august 2011 kom Pandora med en chokmelding: En nedjustering af den forventede omsætningsvækst til nul pct., hvilket fik kursen på Pandora-aktien til at falde med 65 pct. på blot en enkelt dag, svarende til at børsværdien faldt fra ca. 19 mia. kr. til cirka syv mia. kr.

Ifølge anklageskriftet var ledelsen i Pandora dog allerede klar over den kritiske situation fra 7. juli 2011, og derfor burde de have informeret aktiemarkedet hurtigere. I stedet har investorer altså handlet aktien i knap en måned uden denne signifikante viden.

Pandora afviser anklagerne og anfører, at de har handlet korrekt.

»Det er fortsat Pandoras opfattelse, at selskabet reagerede korrekt på en hurtig og uventet omsætningsnedgang ved at offentliggøre en rettidig og præcis selskabsmeddelelse, i hvilken selskabet på baggrund af nye oplysninger og på grundlag af en analyse af ændringerne i markedssituationen i juli 2011 justerede sine helårsforventninger,« oplyser Pandora.

Ledelsen undgår straffesag

Nedjusteringen kostede dengang den daværende adm. direktør Mikkel Vendelin Olesen jobbet, men han er ikke tiltalt i sagen. Det er alene selskabet Pandora.

»Der er naturligvis en række enkelte personer, der har været involveret i de her beslutninger, men i bund og grund er det interessante i den her sag ikke, hvad enkelte personer har gjort, men hvordan selskabet har håndteret den her situation,« siger Hans Fogtdal, vicestatsadvokat for SØIK.

Han oplyser, at lignende overtrædelser tidligere har kostet selskaber bøder på omkring 50.000-100.000 kr., og derfor er det altså ikke bødens størrelse, der bliver det værste problem for Pandora.

En større risiko er det gruppesøgsmål, der kan følge i kølvandet på denne straffesag. Således vil Dansk Aktionærforening samle forurettede Pandora-aktionærer, da foreningen mener, at investorer, der har købt aktien i perioden fra 7. juli 2011 til 2. august 2011, er blevet snydt. Vel at mærke hvis der falder dom i straffesagen.

»Det synes helt oplagt, at de har et erstatningskrav,« siger Jens Møller Nielsen, konstitueret direktør i Dansk Aktionærforening.

Foreningen har oprettet en underside på deres hjemmeside, hvor aktionærerne kan henvende sig, og foreningen vil dermed være behjælpelige med et gruppesøgsmål.

Handlet aktier til forkert pris

Professor på Juridisk Institut på Aarhus Universitet Paul Krüger Andersen vurderer, at muligheden for et erstatningskrav fra aktionærerne er til stede.

»I teorien kan man forestille sig et efterspil, hvor nogle aktionærer kan gøre gældende, at de har handlet aktier til en forkert pris,« siger Paul Krüger Andersen.

Han tilføjer, at muligheden for gruppesøgsmål øger sandsynligheden for, at et erstatningskrav vil blive rejst, men han understreger, at man ikke tidligere har set en lignende sag om erstatningskrav i Danmark.

»Vi har ikke en praksis for det, så chancerne for, at det lykkes, er ikke store,« siger professoren.

Tiltalen fra SØIK kommer på baggrund af en politianmeldelse fra Finanstilsynet i januar 2012. Ifølge tilsynets anmeldelse var Pandoras ledelse klar over situationen senest 18. juli 2011.

»Sagen understreger, hvor vigtigt det er, at selskaberne er lige så hurtige til at nedjustere, når resultaterne udebliver, som de er til at opjustere, når det går godt. Investorerne skal kunne handle i tillid til, at selskaberne er konsistente i deres udmeldinger, og til at der til enhver tid er korrekt og opdateret information i markedet,« sagde vicedirektør i Finanstilsynet Julie Galbo dengang.