Bøde for at annoncere med pris uden moms

En gulvservicevirksomhed må bøde 10.000 kroner for at have overtrådt markedsføringsloven ved at annoncere med priser uden moms.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gulvservicevirksomhed fra Storkøbenhavn annoncerede i en lokalavis og på firmaets egen hjemmeside med priser uden moms. Men det er ikke lovligt at annoncere uden angivelse af moms, når man markedsfører sig over for forbrugere.

Efter markedsføringslovens § 13 skal en erhvervsdrivende, der annoncerer over for forbrugere, oplyse varens samlede pris inklusive alle gebyrer, omkostninger, moms og andre afgifter, som forbrugeren skal betale.

Efter at have modtaget en henvendelse om annonceringen anmeldte Forbrugerombudsmanden gulvservicevirksomheden til politiet. Politiet efterforskede sagen og på baggrund heraf anmodede Forbrugerombudsmanden politiet om at rejse tiltale i sagen og indstillede en bøde på 10.000 kroner. Gulvservicevirksomheden har valgt at vedtage bøden udenretligt.

- Det er af afgørende betydning, at forbrugeren får de nødvendige oplysninger i en annonce, herunder den samlede pris, for at kunne vurdere, om tilbuddet er attraktivt. Det glæder mig derfor, at virksomheden er indstillet på at betale bøden, siger forbrugerombudsmand Henrik Øe i en pressemeddelelse.

Læs også:

Bedemænd fortsætter prissnyd  

Frygt for kortere vej til bøder

Udmåling af bøden

  • Når der udmåles bøder for overtrædelse af markedsføringsloven skal der lægges vægt på overtrædelsernes grovhed, omfang og den tilsigtede økonomiske gevinst. Bøden, som gulvservicevirksomheden har vedtaget, er fastsat med baggrund i markedsføringsomkostningerne.
  • I skærpende retning er der lagt vægt på, at både annonceringen på internettet og i lokalavisen er kommet ud til mange potentielle kunder og har fundet sted gennem længere tid.
  • Af formildende omstændigheder er der lagt vægt på, at markedsføringen af priser uden moms ophørte umiddelbart efter Forbrugerombudsmandens henvendelse til virksomheden, og at Forbrugerombudsmanden ikke tidligere har behandlet sager mod virksomheden.