Boblende bygge-udviklere

Mens de store er i krise, klarer en stribe mindre projektmagere sig godt uden for rampelyset.

Tetris med entreprenøren Rasmus Friis (bill.) i front står både for bolig- og erhvervsprojekter og gav for få uger siden nøglerne til de første beboere i Radiorækkerne ved DR-byen i Ørestad og har også byggeri i Nordhavn på bedding. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens de store, børsnoterede udviklere Sjælsø, TK Development og Nordicom nærmest har balanceret på gravens rand i årevis og under fuld mediebevågenhed, så klarer en række mindre og mellemstore developere sig fint – og befinder sig ofte under mediernes radarer.

Berlingskes kilder i ejendomsbranchen fremhæver i Storkøbenhavn blandt andre Arkitektgruppen, Sophienberg og Tetris.

Arkitektgruppen med base i Odense og kontor i Ørestad står for en række projekter på Fyn og Amager, og kundelisten omfatter Danica Pension.

»De er kommet med nogle gode sager til fornuftige priser,« siger ejendomsdirektør Peter Mering.

I juni var overborgmester Frank Jensen (S) med til at indmure grundstenen til et 21 etagers bolighøjhus på Amager med Danica som investor og Arkitektgruppen som idemager.

Tetris med entreprenøren Rasmus Friis i front står både for bolig- og erhvervsprojekter og gav for få uger siden nøglerne til de første beboere i Radiorækkerne ved DR-byen i Ørestad og har også byggeri i Nordhavn på bedding.

»Tetris er en utrolig dygtig udvikler, som er god til se muligheder,« siger en kilde, som af hensyn til andre forretningsforbindelser ønsker at være anonym.

Sophienberg blev oprettet i 2007 med ejendomsveteran Niels K. Thygesen som storinvestor og afleverede i sidste måned et stort kontorhus i Buddinge til ingeniørkoncernen Moe. Andre aktuelle projekter er et indkøbscenter i Taastrup og et større boligkompleks i et tidligere industriområde i Bagsværd.

En anden udvikler er Nordkranen, som har 17 år på bagen og i øjeblikket er aktiv i Nordhavn og Ørestad.

Walls, der fusionerede med ejendomsselskabet Theodor, blev sendt til tælling, da bankforbindelsen Roskilde Bank krakkede i 2008. Men det lykkedes at holde selskabet på benene, og med ejerpenge fra de stenrige familier bag høreapparatkoncernen Widex er Walls i gang med flere boligbyggerier i den sydlige ende af Islands Brygge.

Kongeegen er ejet af Ib Henrik Rønje og Torben Rønje, de to brødre, som grundlagde Sjælsø Gruppen. Selskabet har en egenkapital på 200 millioner kroner og indeholder en række ejendomme samt et milliardstort boligprojekt på Forsvarskommandoens tidligere arealer i Vedbæk nord for København.

Også flere byggekoncerner har projektmageri, og især NCCs developerben har gode kontakter til flere pensionskasser. MT Højgaard har også en projektafdeling, mens svenske Skanska har lukket sin danske entreprenørforretning og nu kun har udviklingsprojekter, særligt det store Scanport-areal ved Den Blå Planet i Kastrup. Skanska gaflede tidligere på sommeren den helt store kontrakt i form af medicinalkoncernen Ferring, som vil flytte fra sit kendte sorte højhus klos op af Ørestad Station og Field’s.

I provinsen fremhæver kilderne blandt andre ejendomsbrødrene Olav de Linde og Mogens de Linde (begge mest Aarhus), NRE (base i Ikast), Hans Lorenzen med HL Ejendomme (Kolding og Aarhus) samt byggekoncernerne KPC (Herning) og Enggard (Aalborg).