B&O smidt ud af fashionabel London-adresse

Det danske elektronikklenodie B&O er smidt ud af sin mangeårige butik i det attraktive finansdistrikt i London. Udlejeren skiftede låsen over natten, da butikken angiveligt ikke havde betalt husleje. Analytiker ser udviklingen som bekymrende.

Foto: PETER ANDREWS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Elektronikselskabet Bang & Olufsen (B&O) kæmper med at trække kunder ind i sine butikker. Kundegrundlaget skrumper og virksomheden har svært ved at tiltrække tilstrækkeligt med nye kunder, der vil købe de højt prissatte B&O-produkter. Derfor ligger mange af B&Os monobrand-stores, som internt i B&O kaldes B1-butikker og som kun forhandler B&O-produkter, alt for ofte næsten øde hen.

I London kom det så vidt, at en stor B&O-butik i Londons finansdistrikt tæt på St. Pauls Cathedral blev tvangslukket, da butiksejeren ifølge Berlingskes oplysninger simpelthen ikke længere kunne betale husleje. Ifølge den meddelelse, som blev hængt op i butiksvinduet, skiftede udlejeren Danny Stone fra ejendomsfirmaet Land Securities låsen i butikken natten til 1. august. Samtidig konfiskeredes butikkens inventar og lager af B&O-produkter for at dække noget af tilgodehavendet. Danny Stone og Land Securities har ifølge meddelelsen også pudset fogeden på butikkens ejer, City Hometech Ltd., som gennem mange år har været franchisetager for B&O. I meddelelsen til City Hometech og dermed også til B&O gøres det klart, at hvis nogen alligevel forsøger at tiltvinge sig adgang til butikken, vil det blive betragtet som indbrud.

Berlingske har spurgt B&O om butikslukningen og baggrunden for den. Men det ønsker B&Os ledelse ikke at kommentere. Det har derfor heller ikke været muligt at få at vide, hvad den pludselige tvangslukning af den fashionable London-butik har kostet B&O, eller hvordan B&Os ledelse vurderer omfanget af det imagetab, som en sådan uskøn butikslukning medfører. B&O vil heller ikke tale om de generelle udfordringer med at få nok ud af franchisebutikkerne generelt.

»Vi har 700 butikker i alt, og i løbet af det seneste år har vi åbnet og lukket mange butikker, og vi kan ikke kommentere hver eneste gang, vi lukker en butik,« siger B&Os topchef Tue Mantoni, der ikke vil kommentere Berlingskes oplysninger yderligere.

B&Os pressechef Jan Felix Helleskov bekræfter i en mail til Berlingske Business, at den pågældende butik netop er lukket. Han tilføjer, at B&O i regnskabsåret 2014/15 åbnede 78 butikker, men samtidig lukkede 88, så netto svandt antallet af butikker altså ind.

»Vi ønsker som tidligere nævnt ikke at kommentere udviklingen i enkeltbutikker, herunder heller ikke baggrunden for lukninger,« skriver Helleskov videre.

Lars Topholm, der er aktieanalysechef i Carnegie, har fulgt B&O gennem mange år og dermed også den overlevelseskamp, som virksomheden har været i gennem snart mange år. Han vil ikke kommentere den konkrete butikslukning i London. Men han ser den som udtryk for et generelt problem for B&O.

»Det er et billede på den udfordring, B&O har, hvor udviklingen inden for særligt TV går utroligt stærkt i dag. Det bliver sværere og sværere at have en konstant opdateret produktportefølje, og det gør det sværere at tiltrække nye kunder, og det lider B&O-butikkerne under,« siger Lars Topholm.

Han peger på, at den grundlæggende udfordring for B&O er at vinde nye kunder over og vriste dem ud af hænderne på konkurrenter som Samsung, Sony og LG på TV-fronten.

»Kunsten bliver at få lokket ham, der har købt et Samsung-TV, ind i en B&O-butik. Den opgave har de aldrig formået at løfte. Risikoen er, at den population der kommer ind i en B&O-butik bliver mindre og mindre. Der kommer ikke nye forbrugere til,« siger Topholm.

B&Os satsning på den billigere produktlinje B&O Play, som netop skulle lykkes med at få nye og yngre forbrugere i tale, var også tænkt som en måde at trække dem ind i B1-butikkerne, så de der kunne møde B&Os andre og dyrere produkter.

»Men størstedelen af salget af B&O Play foregår i stedet gennem tredjepartsforhandlere, så B&O er ikke lykkedes med at få folk ind i butikkerne hvor de bliver introduceret til luksusprodukterne,« siger Lars Topholm og kalder det et problem for B&O, at antallet af B1-butikker bliver ved med at falde.

B&O har ladt kanonen med en dyr højtaler: