B&O hyrer bank til at finde køber til virksomheden

B&O har i hemmelighed ansat investeringsbanken Carnegie, der skal finde ud, om det kan lade sig gøre at sælge den danske virksomhed.

Den tid er forbi, hvor B&O bragede igennem på grund af sit ikoniske design. Nu trænger virksomheden tid at gentænke sit design, mener en brand-ekspert, og B&Os bestyrelse har erkendt, at den 90-årige, danske virksomhed er ude af stand til at overleve på egen hånd. Her samles et fjernsyn af to medarbejdere på fabrikken i Struer. Foto: Thomas Vilhelm Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De mener det alvorligt i Struer. Det skrantende danske designikon Bang & Olufsen (B&O) skruer nu op for salgsprocessen og hyrer investeringsbanken Carnegie til at finde mulige købere til virksomheden. Det sker, efter at formanden kort før jul sagde, at alle muligheder er åbne for B&O.

»De har valgt Carnegie som investeringsbank,« siger en kilde.

Bestyrelsesformand Ole Andersen sagde for knap en måned siden til Berlingske, at B&O ikke længere har en størrelse til at klare sig mod store, globale konkurrenter. Ole Andersen sagde, at alle muligheder nu er åbne for den 90-årige danske virksomhed.

»Som virksomheden ser ud i dag, er B&O for lille en virksomhed til at være selvstændig,« hed det fra formanden.

Nu er investeringsbanken Carnegie sat til at finde løsningen for B&O. Banken skal lede efter mulige købere blandt verdens store elektronikkoncerner som for eksempel Sony, Philips, Samsung eller andre af de virksomheder, der sandsynligvis nu har knust B&Os drømme om at overleve som selvstændig virksomhed.

Potentielle købere kunne også være en kapitalfond, der kan finde en vej ud af B&Os problemer eller eventuelt at sælge enkelte dele af virksomheden fra.

»B&O har en mulighed for at overleve. Men virksomheden skal passe på ikke at sætte sig mellem to stole og finde en partner, der ikke er stor nok og kraftig nok og ikke har en lang nok horisont. De skal finde en partner, som forstår, at det her kan tage tid,« siger Martin Roll, international brandråd-giver med base i Singapore og en af Danmarks førende eksperter i branding.

B&O har de senere år haft store vanskeligheder med at finde sin plads på et forbrugerelektronikmarked under hastig forandring. Med en markedsværdi på knap 1,6 milliarder kroner og en omsætning i seneste regnskabsperiode på 2,9 milliarder kroner er der meget langt op til de store virksomheder, som dominerer markedet.

Flere muligheder undersøges

Ole Andersen har sagt, at alle muligheder er åbne for B&O. Ud over et salg af hele virksomheden er et partnerskab med en konkurrent også en vej, der vil blive undersøgt. Alternativet er at drosle virksomheden kraftigt ned og satse på færre forretningsområder end de fire nuværende, der dækker TV, lyd, bilsystemer til luksusbiler og de billigere produkter i B&O Play.

Martin Roll mener, at hvis løsningen på B&Os problemer bliver at få en partner, skal virksomheden finde ud af, hvordan den fremover skal hænge på i det teknologiske kapløb. Men det er ifølge Martin Roll det mindste problem, fordi den danske virksomhed kan købe sig til teknologien. Værre er det, at virksomheden de senere år har skåret kraftigt ned i antallet af distributører, og her skal B&O finde nye måder at sælge sine produkter på.

»På designsiden skal man ikke smide alt væk, men man skal forny det. Man skal ikke gå efter at ligne Apple eller andre, men begynde med et rent stykke papir og kigge på, hvordan man kan videreføre sin tradition,« mener Martin Roll.

Hverken Carnegie eller B&O ønsker at kommentere oplysningerne