B&O-formand: Struer er ikke fredet

»Vi er nødt til at sætte selskabet over Danmark og Struer,« siger B&Os bestyrelsesformand Ole Andersen. Han betegner fredningen af danske arbejdspladser som en »luksus«, som B&O ikke længere har råd til.

Bestyrelsesformand Ole Andersen kan ikke afvise, at B&O i fremtiden er nødt til at flytte mere produktion til udlandet. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Situationen i Bang & Olufsen er så kritisk, at det er slut med at kæmpe indædt for at bevare danske arbejdspladser.

Det signal sender bestyrelsesformand Ole Andersen efter et årsregnskab, der viser et overraskende stort underskud i B&Os kerneforretning.

En række fyringer, sparerunder og kreative effektiviseringstiltag skulle de seneste fire år have barberet Bang & Olufsens omkostninger ned på et tåleligt niveau. Men besparelserne har været for små efter både ledelsen og aktiemarkedets opfattelse. Det er i det lys, at bestyrelsesformanden direkte adspurgt ikke tør love at sætte danske arbejdspladser over alt andet, når de afgørende beslutninger skal træffes.

»Jeg vil gerne begynde med at fastslå, at Bang & Olufsen har været udfordret i mange år, og det er vi stadigvæk. For at vi overhovedet kan have en mulighed for at skabe en langsigtet og profitabel forretning fremadrettet, er det selvfølgelig nødvendigt, at vi optimerer i hele forretningssystemet, og det betyder også, at vi skal have den rigtige omkostningsstruktur,« siger Ole Andersen i et interview med Berlingske Business foretaget få timer efter, at B&Os årsregnskab ramte børsmarkedet torsdag morgen og sendte aktiekursen ned med næsten 14 procent.

I virksomhedens kritiske situation er muligheden for at tage lokale og nationale hensyn kraftigt reduceret.

»Ingen vil hellere end mig bevare så mange arbejdspladser som muligt i Danmark og meget gerne i Struer. Vi bliver bare nødt til at sætte virksomheden højere end Danmark og Struer, og vi bliver nødt til at sørge for, at vi er konkurrencedygtige – også hvad angår vores omkostningsstruktur,« siger Ole Andersen.

Bang & Olufsen har for kort tid siden solgt forretningsdivisionen »Automotive«, der producerer lydsystemer til luksusbiler. Dermed er der stort set kun det nye B&O Play-brand tilbage sammen med de TV- og lydsystemer, der sælges under det gamle luksusbrand-navn »Bang & Olufsen«. Det er den kerneforretning, som B&O vil satse på fremover.

»Den fortsættende forretning tror vi på, at vi kan udvikle og gøre til en profitabel forretning. Men vi kommer i mange situationer til – på grund af vores beskedne størrelse – at tage nogle overvejelser om, hvorvidt det er en opgave, som vi selv skal løse, eller om det er noget, vi skal bede partnere, som har mere skala og en anden omkostningsstruktur, end vi selv har, om at gøre for os. I den situation kan vi ikke begynde med det udgangspunkt, at vi skal bevare så mange arbejdspladser som overhovedet muligt. Den luksus har vi ikke. Vi er nødt til at sætte selskabet over Danmark og Struer,« siger Ole Andersen.

Han finder det nødvendigt at få omkostningerne tilpasset, og det handler om overlevelse for den 90-årige gamle virksomhed.

»Det vigtigste for os er at få skabt en omkostningsstruktur, hvor vi kan sikre lønsomhed og dermed gøre virksomheden profitabel, hvilket er betingelsen for at sikre virksomheden på sigt,« siger han.

Aktionær i B&O, Henrik Møller Henriksen, samt Analytiker i ATP, Jacob Johansen, kommenterer det stadig manglende udbytte:

 

Med den melding kan vi så forvente, at der i løbet af det næste halve år vil blive truffet store beslutninger om B&O-arbejdspladser?

»Nej, det har vi ikke nogen agenda om, så det vil være at gå for langt. Men det er en løbende proces, og jeg må sige, at vi allerede har måttet udflytte arbejdspladser, selv om ingen af os bryder os om at gøre det. Men det handler om, at vi må sikre selskabet en fremtid. Det er det vigtigste for os, og i den proces må jeg give en stor cadeau til medarbejderne, som har udvist forståelse for situationen og de valg, vi har måttet træffe,« siger bestyrelsesformand Ole Andersen.

Bang & Olufsen har i dag omtrent 800 stillinger tilbage i vestjyske Struer, hvor hovedkontoret ligger. En del af virksomhedens luksusprodukter bliver stadig produceret i netop Struer, mens produkterne fra det billigere brand »B&O Play« allerede er blevet outsourcet og produceres uden for Danmarks grænser hos eksterne leverandører.

Tilbage i 2013 havde koncernen cirka 1.100 ansatte i Struer, men cirka 300 arbejdspladser er forsvundet i forbindelse med outsourcing til leverandører og flytning af funktioner til Bang & Olufsens fabrik i Tjekkiet og et mindre kontor i Lyngby. Tilbage i Struer er i dag stadig virksomhedens afdeling for aluminiumskomponenter, der er anerkendt for evnen til at levere kvalitetsprodukter, samt afdelinger, der tæller, udvikling, design- og konceptarbejde HR, IT og finans.