B&O-formand efter salgsrygter: Vi skal fortsætte som selvstændig virksomhed

På trods af de seneste års modvind for Bang & Olufsen og tirsdagens udskiftning af topchefen mener formand Ole Andersen, at selskabet kan klare sig alene. Men det havde været lettere at udmønte virksomhedens redningsplan, hvis selskabet ikke havde været børsnoteret, lyder det.

Ole Andersen har siden 2010 været bestyrelsesformand for Bang & Olufsen. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter de seneste års store nedtur for det danske lydklenodie, hvis salg og aktiekurs er styrkdykket, har der været spekuleret heftigt i, om et salg af Bang & Olufsen er den eneste mulighed for at få den kriseramte Struer-virksomhed tilbage på skinnerne.

Men ifølge bestyrelsesformand Ole Andersen, der tirsdag skiftede topchefen ud, kan virksomheden godt klare sig alene, selv om den er markant mindre end andre producenter af TV, lydanlæg, højttalere og høretelefoner.

»Jeg tror på, at B&O har en berettigelse alene, og jeg tror også, at vi lykkes,« siger Ole Andersen og tilføjer:

»Skulle aktionærerne ønske at sælge, eller kommer der en, som ønsker at købe, så må vi jo forholde os til det. Men vi opererer til daglig, som om den her virksomhed skal fortsætte som stand alone, og det tror vi også på kan lade sig gøre,« siger han.

Børsnoteringen en hæmsko

Bang & Olufsen sagde tirsdag farvel til sin topchef siden 2016, Henrik Clausen, som forgæves har forsøgt at rette op på det vigende salg i virksomheden og en aktiekurs, der på et år er dykket med 75 pct.

Fra Bang & Olufsen har forklaringen lydt, at tilbagegangen skyldes en kombination af manglende produktlanceringer samt en omfattende oprydning i selskabets salgs- og distributionsnetværk. Lydproducenten ønsker i højere grad at forhandle fjernsyn og højttalere i egne butikker og har derfor fjernet sine produkter fra hylderne hos 2.000 forhandlere rundtom i verden, der har været urentable salgssteder.

Et oprydningsarbejde, som ifølge selskabet er en forudsætning for at skabe lønsom vækst på lang sigt, og som skal styrke selskabets brand.

Men også en oprydning, som ifølge Ole Andersen, der tidligere har været leder af den svenske kapitalfond EQTs danske afdeling, har taget længere tid, fordi Bang & Olufsen er børsnoteret.

»Der er ingen tvivl om, at havde jeg siddet for bordenden i B&O under min tid hos EQT, så havde man nok lavet en transformationsplan, som man havde kunnet eksekvere på endnu hurtigere, end det kan lade sig gøre i et børsnoteret setup, så det har taget betydeligt længere tid, og det har været mere komplekst som børsnoteret virksomhed,« siger han og tilføjer:

»Alle de her forandringer, som er ganske fundamentale, sker i et børsnoteret selskab, som skal aflevere kvartalsrapporter, og som har relativt begrænsede finansielle muskler og er i konkurrence med nogle meget store private spillere, så det er jo selvfølgelig nogle svære odds at være oppe imod.«

Har du også et ansvar for jeres situation, når du har været formand i ni år?

»Jeg forholder mig altid til, om jeg er den rigtige. Det har jeg også gjort i andre sammenhænge, men nu er situationen den, at vi lige har afholdt en generalforsamling, hvor der var fuld support, og så længe jeg mener, at jeg kan bidrage, og så længe mine bestyrelseskollegaer peger på mig, og aktionærerne støtter mig, så mener jeg ikke, at man bare skal smide håndklædet. Der skal være nogle til at holde tøjlerne i de forandringer, vi går igennem,« siger Ole Andersen.

Den nye topchef er den 55-årige svensker Kristian Teär, som blandt andet har en fortid hos den svenske mobilgigant Ericsson og mobilproducenten Sony Ericsson.