Blu-ray-kodning er knækket

Den kopibeskyttelse, der ligger på film på Blu-ray-skiver og TV i HD-kvalitet, er knækket. Det tog seks år.

Blu-ray-skiven ligner en almindelig DVD men kan rumme langt flere data. Den kopibeskyttelse, som ligger på Blu-ray-skiver, er nu blevet brudt. Foto: Yuriko Nakao, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den beskyttelse, der ligger på de nye Blu-ray-skiver, og som skal forhindre kopiering af film og digitale TV-signaler, er nu - endelig - blevet brudt.

Blu-ray-skiver ligner DVD-skiver men kan rumme langt flere data og er dermed velegnede til film i den langt højere HD-kvalitet på både billed- og lydsiden samt, senest, også til film i 3D.

I brug siden 2004

Siden 2004 har man anvendt »High Bandwidth Copy Protection« (HDCP), og den største overraskelse er derfor, at det først nu er lykkedes at knække koden, så filmene kan kopieres uden forhindringer, skriver britiske BBC.

HDCP-beskyttelsen kontrollerer, hvordan film og lyd afspilles gennem HDMI-, DVI- og DisplayPort- brugerfladerne og er bygget ind i millioner af digitale omformerbokse samt Blu-ray-afspillere selv.

Inden der overhovedet sendes film eller lyd af sted fra afspilleren, undersøges det, om modtageapparatet kan vise Blu-ray, og derefter krypteres alle data, som passerer.

Intel bekræfter

Nu er selve masterkoden knækket - den, der bruges til at skabe alle de andre koder. Enhver, som ønsker det, kan derfor nu bygge hardware, som ikke følger de restriktioner, som man ellers skal skrive under på, hvis man vil anvende Blu-ray-teknologien, som den japanske elektronikgigant Sony står bag.

Det vil kræve særlig hardware at knække og omgå HDCP-koden i modsætning til den software, som kan knække spærringen på almindelige DVD-skiver.'

Chipgiganten Intel bekræfter efter at have testet koden, der blev lagt på Internet, i første omgang på Twitter, at den er i stand til at omgå kopispærringen.

OK at kopiere, hvad man ejer

I Danmark er det tilladt at tage digitale kopier af materiale, som man har købt og ejer, under forudsætning af at man kun selv bruger det. Man må altså hverken kopiere det til andre eller leje eller sælge det. Man må dog ikke bryde kopispærringen på film, medmindre man ikke er i stand til at afspille, hvad man har købt.