Blu-ray har nu slået videobåndet

Danskerne har endelig lagt VHS-båndet bag sig, selv om det fortsat er den klassiske DVD-skive, der foretrækkes, når man skal se film.

Et nostalgisk tilbageblik på snart hedengangen teknologi: Et ægte VHS-videobånd øverst oven på et ditto ægte spolebånd og med en vaskeægte LP-plade nederst. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det, der er udråbt som fremtidens filmmedie, Blu-ray-skiven, har nu slået de slidte VHS-videobånd, men det er stadig DVD-skiver, der er danskernes foretrukne, når det gælder film.

Det viser en større undersøgelse, som analysefirmaet YouGov Zapera har foretaget for det TDC-ejede YouSee, Danmarks største kabel-TV-selskab.

For et år siden svarede 14 procent af de danskere, der ser film mindst en gang hvert halve år, at de anvendte VHS-videobånd som filmmedie, mens omkring ni procent anvendte Blu-ray-skiver, der i størrelse og udseende minder om DVD-skiverne, men som kan rumme fem-ti gange flere data og derfor levere film og lyd i bedre kvalitet. Endelig kan der lægges interaktive funktioner på skiverne.

DVDen fører fortsat

I dette års undersøgelse er Blu-ray-andelen vokset til 16 procent, mens VHS-delen er faldet til ni procent.

Det er dog fortsat den snart 30-årige DVD-teknologi, som er mest populær. 77 procent af alle film lagres på DVD-skiver, og det er kun en lille nedgang fra de 82 procent sidste år.

De første Blu-ray-film og -afspillere kom på markedet i Danmark for fire år siden men har fortsat ikke opnået et bredere publikum, måske især fordi priserne på både skiver og apparatur har været markant højere end det tilsvarende DVD-udstyr.

Også leje af film via TV-distributørernes net har overhalet de gammeldags videobånd. 11 procent af de danskere, der ser film mindst en gang hvert halve år, bruger filmleje. Bemærkelsesværdigt nok er det 30-50-årsgruppen, som er mest til filmleje. 15 procent »gør« det i denne aldersgruppe, hvor de yngre og ældre grupper ligger lavere.

Kraftig tilbagegang for DVD i USA

I USA kan DVDen heller ikke erklæres død endnu. Målt i styk er salget godt nok faldet med 40 procent for de 20 mest populære filmtitler, skriver New York Times, og udlejningskæden Blockbuster er i USA gået i betalingsstandsning, ligesom de større filmstudier har skåret antallet af dobbeltudgivelser på DVD og Blu-ray drastisk ned.

Men DVDen vil bestå en rum tid endnu.

Samtidig øges antallet af betalingstjenester, hvor man for alt mellem 99 cent og 20 dollars kan hente individuelle film og TV-shows via netforbindelsen eller betale et fast abonnement på otte-ti dollars og så tage frit for sig af retterne, så meget man måtte ønske det.

For producenterne er omkostningerne vidt forskellige. Det kan koste op til 40.000 dollars at gøre en ny film klar til udgivelse på Blu-ray, mens den samme film kan leveres til en onlineudlejningsbutik for blot 600 dollars.