Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
ErhvervsBladet kunne i december fortælle om et nyt projekt, der blev sparket i gang af Container Centralen A/S, og som dermed bringer dansk erhvervsliv frem i forreste linje, når det gælder brugen af den nyeste teknologi, RFID. De deltagende danske virksomheder er eksportørerne af blomster og planter, Gasa Group A/S og Bøg Madsen A/S, der ejer de cirka 2,7 mio. containere, som blomster fragtes i til salgskanaler som detailkæder og planteskoler i Europa. Desuden deltager Post Danmark.
De danske virksomheder har samarbejdet med den europæiske blomster- og planteindustri om at indføre en standard for RFID-mærkning og identifikation af genbrugsemballager og transportenheder, det vil sige CC Containere, kasser og andre typer genbrugsemballage. Det skal mindske administrationen og forberede branchen på fremtidige krav fra større europæiske detailkæder.
Ifølge Claus Fabricius fra konsulentfirmaet Logisys, der er dansk konsulent på projektet, er det nu nået så langt, at man her i marts påbegynder en pilottest i Holland. Det sker efter at have gennemgået forretningsprocesser og opstillet cots-benefit beregninger.
Pilotprojekt fra martsTesten involverer Container Centralen A/S, der er pool-operatør på containere, en afdeling af den hollandske blomsterauktion FloraHolland, Bleiswijk samt en hollandsk gartner, Kwekerij Reijm Nieuwerkerk.
På hver lokation bliver der opstillet gates med antenner, reader og dataudstyr, som opsamler data fra RFID-tag'ene på containerne og kasserne, som passerer forbi. I pilottesten vil omkring 1000 containere og 4000 hylder, der alle mærkes med UHF RFID generation 2 tags, cirkulere i et lukket system, og de vil alle transportere blomster.
Når en container med hylder passerer en gate, læses EPC-nummeret i tag'en, og dette nummer kan sendes videre til et centralt track & trace-system.
Også i grøntsektorenPilottesten er ifølge Claus Fabricius sat op efter flere laboratorietests, og hvis pilottesten viser sig positiv, vil systemet med RFID senere blive indført i den europæiske grøntsektor.
- Der er store forventninger til udbyttet af en eventuel implementering. Ikke kun kan manuelle optællinger af hylder og containere undgås, men ved at koble aflæsningerne af tag'ene sammen med informationerne fra e-handelssystemerne omkring ordre-, vare- og SSCC-numre, kan man opnå en automatisk varemodtagelse og dermed en mere effektiv administration og en optimeret forsyningskæde. Ydermere vil en mærkning af både containere og hylder minimere muligheden for at introducere falske enheder i systemer, forudser Claus Fabricius.