Blomster-aktion i dansk-norsk toldkrig

Frustration presser danske blomstereksportører til en opsigtsvækkende aktion foran det norske Storting.

Foto: bag
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Toldstridigheder hører endnu ikke fortiden til - heller ikke i Skandinavien. Lige nu raser de danske blomstergartnere over, at Norge har rejst en toldmur på 72 procent over for import af hortensia, og for at gøre de norske politikere opmærksomme på problemet, vil de tirsdag gå i aktion.

Nærmere betegnet vil danske blomstereksportører klokken 13 stille sig op foran den norske parlamentsbygning Stortinget. Her vil de bevæbnet med 169 hortensiaer stå klar til at forære hvert eneste stortingsmedlem en blomst, skriver brancheorganisationen Dansk Gartneri i en meddelelse.

Formanden for gartnerne Kristian Madsen forklarer, at de danske eksportører vil have mere fokus på problemet, som i den grad gør ondt på de danske gartneres pengepung. De danske gartnere omsætter samlet for 4,3 milliarder kroner om året, mens eksporten af prydplanter til Norge udgør omtrent 260 millioner kroner.

"Når nu det ikke er muligt via medierne at gøre de norske politikere opmærksomme på, at de opfører sig ualmindeligt protektionistisk og faktisk er med til at begrænse den frie handel, som de ellers selv plæderer for, så må vi jo tage skrappere midler i brug," siger Kristian Madsen.

Norge er ikke en del af EU, men fjeldlandet har alligevel indgået en række samarbejdsaftaler med Den Europæiske Union. Derfor gør det gartnerne frustrerede, at de norske politikere pludselig vælger at trække en streg i sandet.

"At indføre en toldmur, som Norge har gjort her, går stik imod den EØS-aftale, som de selv har indgået med EU, hvor de forpligter sig til gradvis liberalisering," siger gartnerformanden og tilføjer:

"Frihandel er en af grundstenene i det gode forhold, der er mellem de europæiske lande. Hvis de norske politikere ønsker, at de norske gartnere skal fortrænge de danske og hollandske, burde de hellere kigge på de norske rammevilkår i stedet for at indføre regler efter cubansk forbillede."

Danske Gartneri har allerede indgivet klage over den norske toldmur til EU-kommission. Det skete allerede 24. september. Også andre varegrupper er fortiden under pres fra ændret norsk holdning til told. Det gælder blandt andet også fødevarer.