Blød start på året i Danish Crown

I 1. halvår af 2015-16 var omsætningen i Danish Crown på niveau med samme periode sidste år, mens overskuddet efter skat faldt med godt 30 mio. kr. til 819 mio. kr.

Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slagterigiganten Danish Crowns omsætning steg en smule til 29,4 milliarder kr. i første halvår i år mod 29,2 milliarder kr. i samme periode sidste år.

»Detailmarkedet er meget konkurrencepræget med stadig større kæder, øget fokus på discount og konstante krav fra slutforbrugerne om lavere priser. Det giver pres på både kødproducenterne og råvareprisen til landmanden. Set i det lys er det tilfredsstillende, at Danish Crown kan fastholde et resultat marginalt under samme periode sidste år«,

Det siger Jais Valeur, Danish Crowns nye topchef og afløser af den legendariske Kjeld Johannesen.

Koncernens nettoresultat for halvåret 2015/16 faldt til 819 mio. kr. mod 852 mio. kr. sidste år.

Adm. direktør Jais Valeur siger, at et afgørende parameter for Danish Crown er, om virksomhedens løbende afregning til leverandørerne af slagtesvin, noteringen, er konkurrencedygtig sammenlignet med de tyske noteringspriser.

Her kom Danish Crown styrket ud af første halvår med et samlet forspring i forhold til Tyskland på 49 øre pr. kilo leveret svin.

Men CEO Jais Valeur mener dog ikke, at der er grund til alt for megen jubel:

»Selv om udviklingen er positiv, så er noteringsniveauet stadig utilfredsstillende lavt for vores ejere. Vi har haft en meget lang periode med meget lave afregningspriser på svinekød. Det har gjort og gør ondt på vores ejere. En kombination af bedre priser og de forventede, positive effekter af landbrugspakken kan forhåbentlig bidrage til at vende udviklingen,« siger han.

Danish Crown er bl.a. udfordret af en svag efterspørgsel og overudbud af kød på de nære europæiske markeder.

Specielt har det engelske datterselskab Tulip UK været ramt at modvind. Men Jais Valeur og hans team arbejder målrettet med en plan for at styrke positionen her.

Til gengæld er der fremgang i salget på andre markedet. Særligt i Asien er der vækst i omsætningen og indtjeningen i salget af fersk kød.

Danish Crown Foods, som producerer forædlede varer som eksempelvis pølser, pålæg, konserves og supper til detailmarkedet fastholdt sin indtjening.

Koncernens egenkapital ved udgangen af det netop afsluttede halvår var på 6,4 milliarder kr. Det er et fald på 100 mio. kr. i forhold til udgangen af halvåret sidste år.

Danish Crowns nettorentebærende gæld udgør ved udgangen af 1. halvår 2015/16 12,2 milliarder. kr. mod 13,9 milliarder kr. ved udgangen af 1. halvår 2014/15. Nedgangen skyldes dels konsolideringen og dels en reduktion af arbejdskapitalen.