Blodrødt regnskab fra rederiet J. Lauritzen

Store nedskrivninger på skibsværdierne og et svagt tørlastmarked presser det gamle rederi J. Lauritzen, der nedjusterer forventningerne til årets resultat til et milliard-underskud.

Jan Kastrup-Nielsen, adm. direktør hos rederiet J. Lauritzen, forventer nu et underskud for hele året på 1,1-1,3 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et svagt tørlastmarked og en kinesisk nedtur er blandt hovedårsagerne til, at det gamle danske rederi J. Lauritzen kommer ud af første halvår 2015 med et gevaldigt underskud.

J. Lauritzens resultat af primær drift før afskrivninger og nedskrivninger (EBITDA) lander i første halvår på minus 17,9 mio. dollar (122,5 mio. kr.), hvilket er 45,6 mio. dollar mindre end de 27,7 mio. dollar i samme periode året før.

»Det svageste tørlastmarked i de seneste 30 år har påvirket vort EBITDA væsentligt. Ændringer i kinesisk import af permanent karakter i kombination med det store antal nybygninger, der leveres indtil udgangen af 2017, har efter vor opfattelse har sat skibsværdierne i tørlastsegmentet under pres og nødvendiggjort nedskrivninger med negativ påvirkning af nettoresultatet til følge. Resultatet i gastanksegmentet var som forventet,« udtaler adm. direktør Jan Kastrup-Nielsen i en meddelelse.

De nedskrivninger på skibe og skibe under konstruktion, som Jan Kastrup-Nielsen nævner, udgør 151,6 mio. dollar (1.038 mio. kr.), hvilket sender J. Lauritzens Særlige Poster i regnskabet i minus med 92,7 mio. dollar i andet kvartal 2015 mod et overskud på 31 mio. dollar i andet kvartal 2014.

J. Lauritzen oplyser, at i forretningsområdet Lauritzen Bulkers, var det gennemsnitlige antal beskæftigede skibe 99 mod 108 i de seks første måneder af 2014, hvilket primært skyldes tilbagelevering af tonnage.

I dette område faldt EBITDA fra 17,3 mio. dollar i første halvår 2014 til minus 24,9 mio. dollar i første halvår i år.

I forretningsområdet Lauritzen Kosan ser det noget bedre ud, men EBITDA i første halvår falder dog fra 14,1 mio. dollar i første halvår 2014 til 11,2 mio. dollar i første halvår i år.

De dårlige resultater får nu ledelsen til at nedjustere forventningerne til årets resultat.

»De meget svage markedsvilkår for tørlastskibe i første halvår forventes at fortsætte, og som tidligere oplyst forventer vi fortsat betydelig usikkerhed i relation til tørlastmarkedet i den resterende del af 2015, hvorimod forventningerne til vore gastanskibe er uændret,« oplyser J. Lauritzen.

På den baggrund indsnævres forventningerne til årets EBITDA fra minus 15-65 mio. dollar til minus 25-55 mio. dollar, mens forventningerne til årets nettoresultat nedjusteres fra minus 80-135 mio. dollar til minus 170-200 mio. dollar (1.164-1.369 mio. kr.).