Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Blockbuster gik ned med et brag i 2010, men sådan behøvede det muligvis ikke være endt. Hvis ikke Blockbusters topchef i 2000, John Antioco, arrogant havde afvist et tilbud om at købe Netflix, var historien om Blockbuster måske endt anderledes.
Tilbuddet om at købe Netflix fik John Antioco i september 2000, da han efter mange henvendelser fra de to Netflix-stiftere, Reed Hastings og Marc Randolph, endelig indvilgede i et møde.
På mødet lagde Antioco ikke skjul på sin skepsis over for digitale virksomheder.
»Dotcom-hysteriet er fuldstændig overdrevet,« lød det fra Antioco.
Mødet er beskrevet i den nye bog »That Will Never Work«, som er skrevet af den ene af de to Netflix-stiftere, Marc Randolph og omtalt på Inc.com.
Baggrunden for mødet var, at Netflix i 2000 var på spanden. Selskabet styrede mod et underskud på 50 mio. dollar, og de to stiftere havde længe forsøgt at få et møde i stand med Blockbuster og topchefen John Antioco.
Kom til Dallas i morgen
Og i september 2000 lykkedes det så endelig. John Antioco sagde med kort varsel ja til at møde Marc Randolph og den anden Netflix-stifter, Reed Hastings, samt deres CEO, Barry McCarthy: Kom til Dallas i morgen kl. 11, lød beskeden.
Netflix lå i Californien, knap 12 timer væk, og den eneste måde, de tre på nogen måde ville kunne nå frem til mødet i Dallas, var ved at leje et privatfly.
Det ville koste mindst 20.000 dollar, men de tre ræsonnerede, at det ikke gjorde den store forskel, om virksomhedens underskud blev 20.000 dollar større eller mindre.
Mødet gik langtfra, som de tre havde håbet.
Antioco var som nævnt skeptisk over for digitale virksomheder. Han tvivlede på, at de nogensinde ville komme til at tjene penge og havde svært ved at se, hvordan Netflix kunne komplementere Blockbusters forretning og globale netværk af tusindvis af butikker med udlejning af film på VHS og DVD.
Blockbusters juridiske chef, Ed Stead, der også deltog i mødet, spurgte på et tidspunkt, hvilken pris Netflix forestillede sig, at Blockbuster skulle af med for at købe Netflix.
»50 millioner dollar,« sagde Reed Hastings.
Der var stille på turen tilbage til lufthavnen
Da Reed Hastings nævnte prisen, holdt Marc Randolph godt øje med Antiocos ansigtsudtryk, og det, han så, var en grimasse, der undertrykte et grin.
»Mødet gik ret hurtigt ned af bakke efter det, og det blev en lang og stille tur tilbage til lufthavnen,« skriver Randolph ifølge Inc.com i bogen.
Ti år efter det bizarre møde gik Blockbuster konkurs, mens Netflix i dag har en markedsværdi på 124 mia. dollar.
Hvordan det var gået Blockbuster, hvis Antioco havde købt Netflix, kan ingen svare på, men erhvervshistorien er fuld af fatale fejltagelser, der har kostet virksomheder dyrt i tabte muligheder eller slet og ret kostet virksomheden livet.
Nokia kunne ikke se det banebrydende ved en iPhone, og Kodak overså truslen fra det digitale fotografi. Og herhjemme har vi Fona og Fætter BR, der ikke i tide erkendte, at forbrugerne handler mere og mere på nettet.