Bliv Microsoft-aktionær, og bestem topchefens løn

Aktionærerne skal afgøre, om lønnen til Steve Ballmer & Co. er i orden.

Microsofts topchef, Steve Ballmer, skal nu have lønnen set efter af sine aktionærer - som han selv er en del af. Foto: Robert Sorbo, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bill Gates nåede at slippe ud af svingdøren. Steve Ballmer skal derimod nu have sin løn set efter af IT-giganten Microsofts aktionærer.

Microsoft har nemlig godkendt et forslag om, at aktionærerne skal stemme om topchefernes løn. Det sker som følge af al balladen om de høje lønninger her i finanskrisen.

Første gang til november

Aktionærerne skal hvert tredje år stemme om lønnen til Microsoft-toppen. Første gang bliver på generalforsamlingen 19. november i år, og selv om resultatet af afstemningen ikke er bindende, vil et »betydeligt negativt« resultat af afstemningen medføre, at bestyrelsen vil »konsultere aktionærerne direkte for bedre at forstå de bekymringer, som har indflydelse på deres stemmeafgivning«.

Den amerikanske kongres drøfter i øjeblikket nye tiltag, som skal give aktionærerne indflydelse på aflønningen af toppen i de virksomheder, hvori de har investeret. »Say on pay« (indflydelse på lønnen), som det hedder på godt amerikansk.

Skandalerne har stået i kø under finanskrisen, hvor topchefer i store virksomheder har scoret kassen, mens virksomhederne selv har blødt. Politikerne er dog endnu ikke nået i mål med lovgivningen.

Givtige aktieposter

Microsoft har indført de nye regler efter samtaler med flere af de større aktionærer, heriblandt Walden Asset Management, Calvert Investments og United Brotherhood of Carpenters, som alle har stillet forslag om at få indflydelse.

Microsoft, der er verdens største softwarevirksomhed, er ikke kendt for store lønpakker til sin ledelse. Mange i chefgruppen har dog tjent særdeles godt gennem deres Microsoft-aktier.

Steve Ballmer, som nu står ved roret efter Bill Gates, fik 665.833 dollars (3,36 millioner kroner) i løn for finansåret, som sluttede med udgangen af juni. Sidste år tjente han 640.833 dollars. Oveni kommer så en bonus på 700.000 dollars, ligesom han ejer 408 millioner Microsoft-aktier til en værdi af mere end 10 milliarder dollars (50,6 milliarder kroner).

Massefyring

Microsoft har netop gennemlevet sit værste år i sin 35-årige historie. Firmaet måtte ud i en massefyring af 5.000 medarbejdere som følge af svigtende salg af PCer, hvorfra hovedindtægterne gennem styresystemet Windows og kontorpakken Office kommer.