Blandet modtagelse af medicinalindustriens forslag

Der er delte meninger om medicinalindustriens forslag om en ny, stærk Sundhedsteknologistyrelse blandt politikere og hos patienterne.

Hand holding a capsule or pill isolated on white. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Reaktionerne på Lægemiddelindustriens forslag om at etablere en ny, stærk Styrelse for Sundhedsteknologi og Erhverv er i første omgang blandede.

I øjeblikket forhandler de politiske partier om, hvordan man kommer videre efter de skandalesager i psykiatrien, som førte til fyringen af Sundhedsstyrelsens direktør i marts i år.

Midt i de politiske forhandlinger ønsker sundhedsminister Nick Hækkerup (S) ikke at forholde sig til Lægemiddelindustriforeningens forslag.

Han har dog tidligere meldt ud, at man vil kigge på, hvordan man kan lave om på Sundhedsstyrelsen.

Socialdemokraternes sundhedspolitiske ordfører, Flemming Møller Mortensen, vil heller ikke tage direkte stilling til Lægemiddelindustriforeningens forslag.

»Sundhedsteknologiindustrien er vigtig for Danmark, og derfor er en optimering af vilkårene og så smidig en statslig administration som muligt også vigtig, men om det kræver en omkalfatring af hele Sundhedsstyrelsen, har jeg endnu ikke nok indsigt til at kunne vurdere,« siger Flemming Møller Mortensen.

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, er ikke så forsigtig og erklærer sig positivt indstillet over for forslaget.

»Siden den nuværende regering lagde lægemiddelområdet ind under Sundhedsstyrelsen i 2012, er området ikke blevet tilstrækkeligt prioriteret, og det er et problem. Derfor er vi positive over for at etablere en ny form for tilsynsstyrelse, som samtidig inddrager hele den sundhedsteknologiske værdikæde, som omfatter forskning, udvikling og erhvervsfremme,« siger hun.

Hos dem, der i sidste ende skal bruge den medicin og det medicinske udstyr, som industrien fremstiller, er bekymringen en helt anden, end hvordan lægemiddelområdet helt konkret er organiseret i de statslige styrelser.

Paraplyorganisationen Danske Patienter så allerhelst, at der blev lavet helt om på den måde, man godkender lægemidler og fører tilsyn med sundhedsområdet på.

Organisationen mener, at det er problematisk, at medicinalindustrien i dag finansierer en stor del af tilsynsmyndighedens opgaver i form af gebyrer i forbindelse med godkendelse af medicin.

Årligt betaler industrien 400 mio. kr. i gebyrer til Sundhedsstyrelsen.

»Vi så allerhelst, at man fandt en anden måde at finansiere godkendelsen af ny medicin på – f.eks. gennem en særlig skat eller uafhængig pulje. Det, der er vigtigt for os, er, at patienterne kan stole på, at de afgørelser, der foretages i styrelserne, sker uafhængigt af økonomiske interesser,« siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter.

Om styrelserne skal have en erhvervsfremmedel, har ingen betydning set fra patienternes side, mener han.