Bladbranchen i sidste forsøg for at afværge moms-lov

Magasinpressen advarer mod nyt lovforslag, der vil pålægge danske magasiner trykt uden for EU moms. Loven vil få flere magasiner til at lukke, lyder det.

Læs mere
Fold sammen

Den danske magasinpresse gør et sidste forsøg på at få stoppet en lov, der vil pålægge dansksprogede magasiner trykt i udlandet og distribueret i Danmark moms. Folketinget er ved at behandle lovforslaget, der vil gøre op med, at danske magasiner bliver trykt i eksempelvis Norge, hvor det kan gøres momsfrit. Men onsdag morgen møder aktører fra magasinpressen Skatteudvalget med håb om, at partierne bag lovforslaget, vil skifte mening.

Konkret er det tre redaktører fra de lukningstruede magasiner samt deres advokat, der møder Skatteudvalget, men de har opbakning fra Dansk Journalistforbund, Dansk Magasinpresses Redaktørforening, Jacobsen Publications, Aller Media, Bonnier Publications, Ældresagen, 3F og DI.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) slog sidst i januar fast, at loven skal indføres, for at magasinerne ikke spekulerer i momsregler.

»Vi laver først og fremmest lovforslaget for at lukke for, at der spekuleres i at omgå momsreglerne. Det er ikke i orden, at virksomheder tænker så konsekvent i, hvordan de kan omgå momsreglerne,« svarede ministeren i en skriftlig kommentar.

Den danske magasinpresse har fra 2007 til 2013 oplevet et fald i oplagene på 30 procent. Magasinpressen vurderer, at den nye momsregel vil betyde en prisstigning på 25 procent, og det, frygter de, vil udgøre en reel trussel mod flere magasiner eksistens.

Beregninger fra Copenhagen Economics viser ifølge pressemeddelelsen, at magasinmomsen vil betyde et fald i oplagene på mindst 43 procent. nDe magasiner, der står til at lukke, er blandt andet Bilmagasinet, Penge & Privatmagasin, National Geographic og Smag og Behag. Den nye momslov forventes at træde i kraft 1. juli.