Blackberrys topchefer går efter kritik

Den canadiske mobilselskab skifter de to topfolk gennem næsten 20 år ud, men de er storaktionærer og fortsætter i bestyrelsen.

Efter næsten tyve år trak de to topchefer for Blackberry-producenten RIM, Mike Lazaridis (til venstre) og Jim Basilie (til højre), sig lørdag. Arkivfoto: Mike Cassese, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Begge topchefer i det canadiske mobilfirma bag Blackberry-telefonerne er trådt tilbage efter længere pres fra investorerne og har videregivet tøjlerne til en intern afløser.

Mike Lazaridis og Jim Balsillie er nu efter to årtier fortid i Research in Motion (RIM), som siden lørdag er blevet ledet af Thorsten Heins, en tidligere leder i Siemens AG, som de seneste fire år har været hos RIM.

Presset af Apple og Google

RIM er hårdt presset på mobilmarkedet af især Apple og Google efter i årtier at have været erhvervslivets foretrukne mobilmærke, både fordi telefonerne har fuldt tastatur, og fordi al kommunikation kører i RIMs egne, lukkede net.

Investorerne har imidlertid krævet ændringer i ledelsen efter dårlige resultater og adskillige, langvarige nedbrud på, hvad der ellers har været betragtet som et af de mest stabile net.

»Det er den første positive ting, de har gjort i måneder,« lyder kommentaren fra analytiker Ed Snyder til nyhedsbureauet Reuters.

Flere udtrykker dog tvivl om, hvorvidt Thorsten Heins med sin ingeniørbaggrund er den rigtige mand i toppen af selskabet.

Barbara Stymiest, som tidligere stod i spidsen for børsen i Toronto og i en tid har siddet med i bestyrelsen, bliver ny bestyrelsesformand.

Intet salg i tavle-PC

RIM havde sidste år et salg på 20 milliarder dollars men trænges tilbage af andre mobilsystemer, der gerne vil ind på erhvervsmarkedet. RIMs forsøg på at komme ind på tavlecomputermarkedet med sin Playbook har heller ikke været en salgssucces trods flotte anmeldelser.

De to fratrådte topchefer er blandt RIMs tre største aktionærer. De ejer hver over fem procent af aktierne og forbliver i bestyrelsen, hvor Mike Lazaridis bliver næstformand.