Blackberrys timeglas rinder ud i dag

Tidligt mandag aften vil det blive afsløret, hvem der er interesseret i at købe den trængte mobilproducent - hvis overhovedet nogen.

Fairfax' topchef, Prem Watsa, skal i dag lægge kortene på bordet og dermed afgøre Blackberrys fremtid. Arkivfoto: Aaron Harris, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: AARON HARRIS

Seks ugers tavshed brydes, og fremtiden vil stå i et noget klarere lys, når tidsfristen for et køb af den pressede, canadiske mobilproducent Blackberry udløber tidligt i aften.

Officielt foreligger der kun ét bud: Storaktionæren Fairfax Financial Holdings har budt 4,7 milliarder dollars for det trængte selskab, der er blevet kørt over i mobilræset af smartphoneproducenter med Googles og Apples software.

Klokken 18 mandag skal der gøres status, og Fairfax' topchef og stifter, Prem Watsa, skal vise sine kort og enten uddybe tilbuddet, bede om mere tid, trække det tilbage eller stille med nye betingelser. Presserapporter har de seneste dage talt om, at Fairfax har problemer med at rejse pengene, fordi flere større banker nægter at deltage, fordi de ikke tror på Blackberrys fremtid.

Flere har været nævnt som mulige modtræk. Blackberry-stifterne Mike Lazaridis og Dough Fregin har været nævnt i forbindelse med chipproducenten Qualcomm. Også flere større teknologiselskaber, heriblandt Google og Cisco, har været omtalt som mulige køber, i det mindste af dele af Blackberrys værksted, som rummer en del interessante mobilpatenter, som der kan tjenes penge på, når andre mobilproducenter ønsker at anvende teknologien. Endelig har verdens største PC-producent, kinesiske Lenovo, været på tale.

Der skal dog meget gerne ligge konkret finansiering på bordet fra Prem Watsa. Blackberry har nemlig nærmest været i et dødvande, siden Fairfax lagde sit bud, kort efter at Blackberrys bestyrelse besluttede at sætte selskabet til salg.

Kæmpe fyringsrunde og milliardnedskrivning

Det skete i august, og kort efter annoncedes endnu en stor sparerunde, som skal skære en tredjedel af de ansatte væk, en omlægning af strategien og præsentationen af en ny toptelefon, Z30, som afløser for den Z10, som kom i januar og ikke blev det salgshit, som Blackberry havde håbet på. Blackberry måtte 20. september nedskrive sit lager af usolgte Z10-telefoner med 960 millioner dollars.

Blackberry var tidligere erhvervslivets foretrukne mobiltelefon, fordi telefonerne havde fuldt, fysisk tastatur, og fordi al kommunikation kørte på Blackberrys eget, sikrede net. Som mange andre blev Blackberry imidlertid overhalet indenom, da Apples første iPhone startede smartphonebølgen. I dag er Blackberry en skygge af sig selv, mens omkring 80 procent af alle leverede smartphonetelefoner kommer med Googles mobilstyresystem Android og omkring 13 procent med Apples iOS. Selv Windows Phone fra Microsoft har nu overhalet Blackberry på verdensplan.

Fairfax ejer 9,9 procent af aktierne i Blackberry, mens Lazaridis og Fregin tilsammen ejer 8 procent.

Stort udviklingscenter i Malmö

Blackberry har hovedkontor i Waterloo i den canadiske delstat Ontario.

Canadisk lov foreskriver, at regeringen skal godkende, hvis en virksomhed sælges til udlændinge. Derfor vil et køb, der involverer lokale investorer, have lagt lettere ved at gå igennem myndighederne.

Blackberry har 170 mand ansat på sit udviklingscenter i Malmö i Sverige, der er Europas tredjestørste. Om og hvordan fyringsrunden vil påvirke centeret, vil først stå klart senere.