Blackberry-salg aflyst - chef smides ud

Blot timer før købstilbuddet på canadisk mobilproducent afsluttes, er der sket en overraskende udvikling.

Blackberrys topchef, Thorsten Heins, er på vej ud af selskabet, efter at et salg er opgivet, skriver canadisk avis. Foto: Timothy A. Clary, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY

I 11. time aflyses salget af den pressede, canadiske mobilproducent Blackberry, der i stedet skal ud at rejse en milliard dollars, samtidig med at topchefen og flere direktører forlader selskabet.

Det skriver det canadiske dagblad The Globe and Mail.

Salgsprocessen opgives på dagen, hvor tidsfristen udløber for bud på selskabet, som i august blev sat til salg. Kun en byder har officielt meldt sig, den største aktionær, investorselskabet Fairfax Financial Holdings, som havde budt 4,7 milliarder dollars.

Ifølge avisens anonyme kilder tæt på processen skrottes salget nu, og Blackberry - som frem til januar i år hed Research In Motion (RIM) men tog navn efter sit telefonmærke - skal i stedet ud at rejse for en million dollars gennem salg af aktier til en række investorer. Samtidig vil den tyske topchef Thorsten Heins forlade selskabet, ligesom en række direktører skiftes ud.

Thorsten Heins overtog sidste år topposten fra Blackberrys grundlæggere, Mike Lazaridis og Jim Balsillie.

Med i Blackberrys bestyrelse og salgskomitéen sidder den tidligere topchef i mobilproducenten Sony Ericsson og nuværende bestyrelsesformand for vindmølleproducenten Vestas, svenskeren Bert Nordberg.

I august blev Blackberry sat til salg, og kort efter annoncedes endnu en stor sparerunde, som skal skære en tredjedel af de ansatte væk, en omlægning af strategien og præsentationen af en ny toptelefon, Z30, som afløser for den Z10, som kom i januar og ikke blev det salgshit, som Blackberry havde håbet på. Blackberry måtte 20. september nedskrive sit lager af usolgte Z10-telefoner med 960 millioner dollars.

Blackberry var tidligere erhvervslivets foretrukne mobiltelefon, fordi telefonerne havde fuldt, fysisk tastatur, og fordi al kommunikation kørte på Blackberrys eget, sikrede net. Som mange andre blev Blackberry imidlertid overhalet indenom, da Apples første iPhone startede smartphonebølgen. I dag er Blackberry en skygge af sig selv, mens omkring 80 procent af alle leverede smartphonetelefoner kommer med Googles mobilstyresystem Android og omkring 13 procent med Apples iOS. Selv Windows Phone fra Microsoft har nu overhalet Blackberry på verdensplan.

Blackberry har hovedkontor i Waterloo i den canadiske delstat Ontario.

Blackberry har 170 mand ansat på sit udviklingscenter i Malmö i Sverige, der er Europas tredjestørste. Om og hvordan fyringsrunden vil påvirke centeret, vil først stå klart senere.